Direct door naar content
Willem (59) kreeg een beroerte: "Ik wil actief mee blijven doen" afbeelding nieuwsbericht

Willem (59) kreeg een beroerte: "Ik wil actief mee blijven doen"

11 februari 2020

Je bent een vijftiger die midden in het leven staat. Een fijn huwelijk, drie volwassen kinderen en een succesvolle carrière. Je voetbalt, wandelt, zwemt, golft en loopt regelmatig hard. Maar tijdens een gezellige avond met vrienden zet een herseninfarct alles op losse schroeven. Hoe pak je dan je leven weer op? Willem van der Vorm maakte dit mee. Hij begon opnieuw in Breda, zo zegt hij het zelf. Ook vond hij weer de sporten die bij hem passen.

Willem kan zich het moment van zijn herseninfarct nog herinneren. “Het was in oktober 2017. We waren op bezoek bij vrienden en ik kreeg een enorme hoofdpijn en misselijkheid. Gelukkig zag die vriend van mij dat mijn mond scheef hing, wat kan wijzen op een beroerte. Ik ben direct naar het ziekenhuis gebracht en ’s nachts hebben ze operatief de bloedprop verwijdert. Dat is voor 95% gelukt.” Een aantal dagen na de operatie krijgt Willem verlammingsverschijnselen aan de linkerkant van zijn lichaam. De fijne motoriek in zijn handen is niet goed meer en ook zijn been kan hij niet meer goed bewegen. Hij moet fulltime revalideren. “Van een ei bakken tot een knoop aanzetten, douchen, lopen en fietsen, alles moest ik weer leren.” In maart 2018 mag hij naar huis en pakt hij heel rustig zijn werk weer op. Maar de zeventig uur per week die hij daarvoor gewend was te werken als directeur pensioenen, interim-manager en bedrijfsconsultant, kan hij niet meer draaien. “Ik begon met kleine opdrachten en deed ook een opleiding  voor pensioenfonds-bestuurder om bij te blijven in mijn vakgebied. Dat was een mooie test om te zien of ik cognitief weer in orde was. Gelukkig ging dat erg goed.”

Naar het bourgondische Breda

Het gaat steeds beter met Willem, maar met zijn huwelijk helaas niet. “Mijn vrouw vond dat mijn persoonlijkheid sinds het herseninfarct te veel veranderd was.” Ze besluiten samen aan het begin van de zomer van 2019 als goede vrienden uit elkaar te gaan. De droom die hij had om nog een paar jaar hard te werken en daarna met zijn vrouw te gaan genieten van meer vrije tijd en samen tripjes te maken valt uit elkaar. “Toch wilde ik er het beste van maken en ik besloot helemaal opnieuw te beginnen in Breda.” Willem verhuist van Twello naar Breda. “Ik heb vroeger in Breda in militaire dienst gezeten en de HEAO gedaan, dus ik ken de stad. Daarnaast spreekt het bourgondische van de stad me aan.” Willem wil niet stilzitten. Hij deed al aan fitness bij een sportschool in Apeldoorn, om zijn spieren en gewrichten soepel te houden en zijn begeleider raadt hem aan om daarmee door te gaan in Breda. Hij geeft Willem de gegevens van Breda Actief. Claudia Rens helpt hem daar verder.

Een vol leven

“Samen met Claudia heb ik een wensenlijst gemaakt. Ik zocht een sportschool met goede begeleiding en een rustige sfeer. Verder was voor mij het sociale aspect belangrijk. Als je in een groepje sport, dan helpt dat om ook echt te komen.” Hoewel Willem de sporten die hij vroeger deed, zoals voetbal en tennis, niet meer kan doen, heeft hij mede dankzij Claudia verschillende sporten gevonden die bij hem passen. “Ik fitness bij Fysiotherapie Breda West, ik wandel in een wandelgroep, ik zwem bij Sonsbeeck en fiets af en toe met een elektrische fiets door de bossen, ik golf bij De Haenen in Teteringen en op aanraden van een goede kennis ga ik nu ook proeflessen yoga doen.” Willem heeft weer een druk leven. Hij werkt ongeveer 36 uur per week, maar ziet dat als een part-time baan, omdat hij vroeger zoveel uren meer draaide. Hij zit bij vele netwerkorganisaties, bezoekt graag de bekende Bredase evenementen en doet ondertussen natuurlijk ook zijn eigen huishouden. “Het sporten zorgt ervoor dat ik meer energie heb voor alles wat ik doe.” Soms vragen mensen hem of hij niet teveel hooi op zijn vork neemt. Maar hij weet zelf heel goed waar die drive vandaan komt: “Het verschil met wat ik vroeger allemaal deed en kon is groot. Ik wil graag mee blijven doen en niet bij de pakken neerzitten. Vooral relevant blijven is een belangrijke drive voor mij.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: