Direct door naar content
Rula wil bij Invictus Games voorbeeld zijn afbeelding nieuwsbericht

Rula wil bij Invictus Games voorbeeld zijn

09 maart 2020

We stellen de Invictus-deelnemers uit verschillende landen alvast aan je voor in een aantal interviews. Rula Beik Amro uit Jordanië vertelt waarom de Invictus Games in haar land een grote betekenis hebben.” Van 9 tot 16 mei zijn de Invictus Games in Den Haag. De deelnemers aan dit internationale sportevenement voor fysiek en / of mentaal gewonde militairen hebben allemaal een inspirerend verhaal te vertellen over de kracht van sport en hoe hen dat heeft geholpen bij hun herstel en revalidatie.

Rula is de enige vrouw en teamcaptain van de Jordaanse afvaardiging voor de Invictus Games. Zelf heeft Rula een dwarslaesie, opgelopen bij een aanval in 2005. Terroristen vielen in Amman een aantal hotels aan, Rula woonde in één ervan een trouwerij bij. Ze heeft beperkingen aan haar armen en schouders. Dat maakt het nog niet makkelijk om mee te doen aan het roeien. Toch heeft ze, onder meer, juist voor dat onderdeel ingeschreven. “Er zijn binnen onze ploeg mensen met een veel zwaardere dwarslaesie, maar ik moet me echt enorm inspannen om niet achter te blijven. Ik wil niet behalve teamcaptain ook nog de schildpad van de ploeg zijn.”

Bewustzijn
De luitenant-kolonel vertelt dat ze graag een voorbeeld wil zijn voor andere militairen die een beperking hebben opgelopen tijdens hun werk. “We willen ze graag iets leren over parasport, over het belang van bewegen als je een beperking hebt opgelopen. Het gaat ons dus niet alleen maar om het evenement zelf, maar ook om bewustzijn te kweken bij anderen. Het is belangrijk dat anderen, binnen en buiten het leger, hier in ons land ook iets van meekrijgen.” Ze heeft gemerkt dat eerdere deelnames van Jordanië aan de Invictus Games al voor meer acceptatie van mensen met een beperking heeft geleid. 

"Ik wil mensen graag inspireren om voort te gaan, om bezig te blijven, om de draad weer op te pakken"

Rula Beik Amro

Inspireren
Zelf zegt ze veel baat te hebben bij sport. En dat draagt ze graag uit. Ze deed aan de Universiteit onderzoek naar mensen met een dwarslaesie. “Het ging daarin onder meer over de kwaliteit van leven voor mensen met die verwonding, of beperking. Ik heb daarin nadrukkelijk aangestipt hoe belangrijk sport is. Sport bepaalt in belangrijke mate het functioneren van mensen met een dwarslaesie. Hun kwaliteit van leven gaat omhoog als ze goed trainen, het bevordert hun gezondheid. En, hoe gezonder, hoe meer betrokken. Ik wil mensen graag inspireren om voort te gaan, om bezig te blijven, om de draad weer op te pakken. Dat is niet alleen een boodschap voor mijn teamgenoten, of de andere mensen in het leger, maar feitelijk voor een hele natie.”

Door Edward Swier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: