Direct door naar content
“Ga gewoon eens een sport proberen” afbeelding nieuwsbericht

“Ga gewoon eens een sport proberen”

09 maart 2020

Sporter van de maand: Cindy van der Riet

Team Sportservice Haarlemmermeer zet elke maand een sporter met een beperking en de vereniging waar hij of zij actief is in de Spo(r)tlights. Deze maand is dat Cindy van der Riet van BC Meershuttle.

De 44-jarige Cindy uit Hoofddorp beoefent nu 2,5 jaar met veel plezier rolstoelbadminton bij BC Meershuttle. Twee keer per week is ze te vinden op de baan. Sinds kort traint zij ook een aantal keer per maand op zaterdag bij Ilse van de Burgwal. Ilse is wereldkampioen rolstoelbadminton en geeft Cindy tijdens de trainingen goede tips die haar enorm helpen om beter te worden. In het verleden heeft Cindy blijvend letsel overgehouden aan een ernstig auto-ongeluk. Als gevolg hier van doet haar grote heupspier het niet meer en zakt ze door haar heup tijdens het lopen (Trendelenburg-gang). In het dagelijks leven loopt Cindy, behalve in huis, met een kruk.

Via verschillende sporten naar rolstoelbadminton
Cindy werkt momenteel in een verzorgingshuis achter de receptie. Voor haar ongeluk was ze werkzaam in de zorgverlening. Na haar ongeluk heeft ze verschillende aangepaste sporten uitgeprobeerd. Eerst zitvolleybal, maar dit was voor haar lichaam toch te zwaar. Vervolgens is Cindy gaan zwemmen, maar hier miste ze de spelvormen. Na een oproep van Team Sportservice Haarlemmermeer deed ze mee aan een clinic rolstoelbadminton en deze sport beoefent ze nu nog steeds.

Sportplezier
Sinds 2017 badmintont Cindy bij BC Meershuttle en inmiddels doet ze mee bij de staande spelers. Daarnaast heeft ze al 4 para-badmintontoernooien  gespeeld. Ze heeft enorm veel plezier in het spel, onder andere omdat het een heel strategische sport is. Tussen de staande spelers heeft ze het erg naar haar zin en inmiddels kan ze goed meekomen. Sommige spelers moesten wel even wennen aan badmintonnen tegen een ‘roller’, onder andere doordat de regels in het rolstoelbadminton net anders zijn. Daar ziet ze zelf overigens wel het voordeel van in, want door onoplettendheid van haar tegenstander levert haar dit soms makkelijke punten op.

Toekomst
Sport is heel belangrijk voor Cindy, vanwege de beweging en het plezier. Maar ook de gezelligheid tijdens het spel is van grote waarde. Cindy is een unieke speelster binnen BC Meershuttle omdat zij op dit moment de enige roller is. Ze hoopt dat er in de toekomst meer mensen mee gaan doen en wil mensen er van bewust maken dat je ook een rolstoelsport kan beoefenen als je niet dagelijks in een rolstoel zit. De komende jaren hoopt Cindy nog beter te worden en meer tegenstand te bieden aan de staande spelers. Daarnaast wil ze ook graag meer para-badmintontoernooien spelen en natuurlijk er één winnen. Onlangs behaalde ze de derde plaats op het onderdeel ‘vrouwen enkel’. Cindy is een echte doorzetter die heel blij is dat ze met haar sportrolstoel weer fanatiek kan sporten. Soms wordt ze van de baan geslagen, maar dit motiveert haar om er de volgende keer weer hard tegenaan te gaan. Als tip voor mensen met een beperking die willen gaan sport geeft ze aan: “Ga gewoon eens een sport proberen. Dan ervaar je of het iets voor je is. Als het niet gaat, dan kun je altijd kijken naar andere mogelijkheden.

Sporter van de maand
Met dit item geeft Team Sportservice sporters met een beperking een podium. Op deze manier geven we inspirerende voorbeelden en laten we zien wat er in de regio mogelijk is. Laat je beperking geen belemmering zijn om te gaan sporten. 

Terug naar nieuwsoverzicht
Programma van:
Partners: