Direct door naar content
De huidige regels en aangepast sporten afbeelding nieuwsbericht

De huidige regels en aangepast sporten

24 mei 2020

Ondanks dat het coronavirus Nederland nog steeds in zijn greep heeft ziet het kabinet mogelijkheden om langzaamaan wat ruimte te creëren in de geldende maatregelen. Zo mogen we vanaf 11 mei, onder begeleiding, weer samen sporten in de buitenlucht. Sportaanbieders kunnen hun aanbod dus weer gaan opstarten (waar nodig in aangepaste vorm). Hierbij gelden wél een aantal regels die we moeten volgen:

  1. Kinderen t/m 12 jaar mogen samen buiten sporten;
  2. Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen buiten sporten maar moeten daarbij wel anderhalve meter afstand tot elkaar houden;
  3. Volwassenen vanaf 19 jaar mogen ook samen buiten sporten, maar houden ook daarbij anderhalve meter afstand tot elkaar.

In het protocol verantwoord sporten van NOC*NSF worden richtlijnen gegeven over hoe te handelen tijdens een training. Tevens is er een speciale corona checklist opgesteld voor sportaanbieders die weer willen opstarten. De protocollen gelden voor alle leeftijden, dus ook voor mensen met een beperking. Het protocol maakt alleen onderscheid op leeftijd en niet op doelgroepen. Als blijkt dat het voor bijvoorbeeld G-teams of rolstoelteams niet mogelijk is om de protocollen te handhaven, dan is sporten op de club simpelweg niet verstandig vanwege de gezondheidsrisico’s die corona met zich meebrengt. Kunnen de protocollen wel in acht genomen worden, dan stimuleert de overheid clubs van harte om sport voor iedereen op te starten.

Probeer daarnaast contact op te nemen met woonvoorzieningen waar leden woonachtig zijn. Hanteer tijdens de sportles dezelfde RIVM richtlijnen als de woonsituatie van de leden met bijvoorbeeld een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Deze zijn leidend in de stap naar sporten en/of bewegen. Hierbij geldt weer, kan je de richtlijnen van de woonvoorziening niet handhaven binnen de club, dan is het niet verstandig om te starten met training geven aan deze doelgroep.  

Als extra toevoeging mag bij sportende personen, indien ondersteuning echt noodzakelijk is, de aanwezigheid van één ouder of verzorger per persoon worden toegestaan. Bijvoorbeeld indien ondersteuning nodig is bij de sportactiviteit en/of toiletgang. Voor deze persoon geldt ook dat het daar geldende protocol nageleefd moet worden. Ons advies aan ouders/verzorgers is om hierover in gesprek te gaan met de club.

Overige richtlijnen die nog steeds voor alle sportaanbieders gelden zijn, ook indien zij lessen verzorgen voor mensen met een beperking:

  1. Blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
  2. Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
  3. Blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD); 
  4. Beperk zoveel mogelijk de reisbewegingen en zorg voor voldoende wisseltijd tussen de trainingen.

De overige richtlijnen zijn verder terug te lezen in het protocol verantwoord sporten van NOC*NSF en gelden dus voor alle beperkingen. Voor meer informatie over sporten in de huidige tijd, verwijzen we je naar:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: