Direct door naar content
MeeDoen Son en Breugel ziet meer kansen met Uniek Sporten afbeelding nieuwsbericht

MeeDoen Son en Breugel ziet meer kansen met Uniek Sporten

07 juni 2020

Sinds begin dit jaar is de gemeente Son en Breugel aangesloten op het Uniek Sporten-netwerk. Dat is goed nieuws voor sporters met een beperking uit de omgeving van Son en Breugel. Dankzij de inzet van Stichting MeeDoen is in de Brabantse gemeente al een breed aanbod van hockey tot zumba opgezet, waar al ruim tachtig sporters actief gebruik van maken. Een intensieve samenwerking met de verschillende lokale sportverenigingen is daarbij hun sleutel tot succes gebleken.

Stichting MeeDoen Son en Breugel werd al in 2013 opgericht, vertellen Maaike van Kempen en Diana van der Looij. “Wij hebben zelf allebei kinderen met een beperking en we zagen dat er voor mensen met een beperking eigenlijk niks was op het gebied van passende vrijetijdsactiviteiten. Toen dachten wij: Kunnen we niet zelf iets organiseren?”, vertelt Van Kempen. Met hun eigen netwerk bij sportverenigingen gingen ze toen eens kijken naar de mogelijkheden en dat leverde al snel veel enthousiasme op. “Eigenlijk hadden we gelijk al allerlei sportverenigingen die zich bij ons meldden.”

Intermediair tussen ouders en sportverenigingen
Tegelijkertijd hadden de enthousiaste vrijwilligers bij die clubs natuurlijk ook allerlei vragen over het opzetten van aangepast aanbod. Daarom is Stichting MeeDoen vanaf het begin een belangrijke rol gaan spelen in het ondersteunen van verenigingen, legt Van Kempen uit. “We zijn een intermediair tussen ouders en sportverenigingen. Het is belangrijk om goed contact te houden met de aanbieders en mee te denken over bijvoorbeeld hoeveel vrijwilligers nodig zijn om een goede activiteit te verzorgen. Samen met ouders helpen we trainers ook bij de invulling van de activiteiten.” De vrijwilligers die bij de verschillende activiteiten helpen, krijgen een korte deskundigheidstraining over mensen met beperking. Daarbij heeft MeeDoen de samenwerking gezocht met MEE en de LEV-groep, een brede welzijnsorganisatie die vrijwilligerswerk in Son en Breugel coördineert.

Goed aanbod creëren en houden
Het aanbod van aangepaste sport in Son en Breugel bestond in het begin al uit de sporten voetbal, paardrijden, tennis, tai-boksen en dansles. Daar kwamen later ook hockey, fitness, scouting, e-gaming, zumba-dansles en snorkelen/duiken bij. “We hebben nu zo’n tachtig actieve sporters in dat aanbod. Dat geeft maar aan dat de behoefte er gewoon is”, zegt Van der Looij. “Het is onze taak om goed aanbod te creëren en te houden. We zien ook bij die jongeren die een sport hebben gevonden via ons dat ze echt blij zijn dat ze weer kunnen meedoen.”

Aansluiting op Uniek Sporten netwerk
De blije gezichten op de sportvelden zien ze als een enorme waardering van hun werk. “Wij vinden het natuurlijk vooral heel erg fijn dat sporters, ouders en verenigingen bij ons komen om sporten op maat mogelijk te maken”, zegt Van Kempen. Doordat Son en Breugel nu is aangesloten op het Uniek Sporten-netwerk zal dat nog makkelijker worden. “We waren nooit goed zichtbaar buiten de gemeente, maar nu is ons hele aanbod ook via unieksportenbrabant.nl vindbaar. Dat is belangrijk omdat we zo sporters uit een grotere regio bij ons sportaanbod kunnen betrekken. Dat is voor de verenigingen natuurlijk ook alleen maar winst.”

Sportaanbod deels weer opgestart
De afgelopen maanden lag het sporten in Son en Breugel door de coronamaatregelen grotendeels stil. “Wij zorgden in die tussentijd wel voor online challenges met een weekopdracht voor onze sporters”, zegt Van Kempen. Gelukkig is ondertussen veel sportaanbod zoals het hockey en het tennis weer opgestart. “Wij zitten daar natuurlijk bovenop en denken ook met de clubs mee hoe ze dat kunnen aanpakken.”

Toevoeging waterbasketbal
Vlak voor de corona uitbraak heeft MeeDoen, samen met Zwembad Son en Uniek Zwemmen, een project gestart om waterbasketbal aan het aanbod toe te voegen. “Daaraan zie je dat het belangrijk is dat wij ook echt gevonden worden, want wij zijn door de provincie gevraagd om deze specifieke vorm van watersport voor mensen met een beperking, mee op te zetten voor de regio.” Op dit moment hebben ze de start van het waterbasketbal even uitgesteld. Als het straks mogelijk is, hebben ze in Son en Breugel dus nog mooier sportaanbod. “Met Uniek Sporten hebben we nog meer kansen om het waterbasketbal te promoten.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: