Direct door naar content
“Als je er zelf altijd maar in blijft geloven dat je het kan!” afbeelding nieuwsbericht

“Als je er zelf altijd maar in blijft geloven dat je het kan!”

17 juni 2020

Sporter van de maand: Sophie van den Broek

Team Sportservice Haarlemmermeer zet elke maand een sporter met een beperking en de vereniging waar hij of zij actief is in de Spo(r)tlights. Deze maand is dat Sophie van den Broek van BC Duinwijck in Haarlem.

Sophie van den Broek is 18 jaar, komt uit Spaardam en is naast haar MBO-studie druk bezig met haar sportieve carrière. In 2018 werd ze op het NK uitgeroepen tot ‘talent van het jaar’. Sophie beoefent para-badminton. Ze is geboren met Spina Bifida en maakt gebruik van een spalk tijdens het sporten. Haar grote droom is om mee te doen met de Paralympische Spelen.

Paralympische Talentdag van NOC*NSF
Via een van de talentdagen van NOC*NSF ontdekte Sophie haar sport. Ze deed mee met verschillende onderdelen, maar werd uiteindelijk gescout bij het badminton. Op de vraag wat ze zo leuk vindt aan de sport antwoordt ze: “Badminton is een snelle sport en daardoor moet je heel snel keuzes maken en bewegen. Daarnaast zijn er drie onderdelen (de single, mix en dubbel) wat het nog leuker en aantrekkelijker maakt.”  Sophie heeft al twee keer aan het NK deelgenomen. Daarnaast is ze met haar team bij BC Duinwijck regionaal kampioen geworden in de reguliere competitie. 

Belang van sport en bewegen
“Voor mij is sport echt een uitlaatklep”, zegt Sophie. “Als ik een mindere dag heb gehad en ik ga in de avond trainen, dan kan ik echt mijn zinnen verzetten en focussen op een doel. Daarna voel ik me dan weer helemaal relaxed”. Door de corona-maatregelen staat alles nu op een lager pitje. Ze zou in maart haar internationale debuut maken op een para-badminton toernooi in Spanje. “Dat was enorm balen dat het niet doorging, maar hopelijk is dit snel voorbij en mag ik in juli weer trainen”. Sophie hoopt dat ze ook snel weer toernooien mag spelen, maar waarschijnlijk blijft het voorlopig dus even bij trainen.

Toekomst
Sophie wil graag zoveel mogelijk toernooien spelen, zodat ze ook op (inter)nationaal niveau ervaring kan op doen. Haar ultieme droom is meedoen met de Paralympische Spelen. Om geld in te zamelen voor deelname aan toernooien in het buitenland heeft ze een crowdfundings-campagne opgezet via Talentboek. Daarnaast heeft ze mooie donatie ontvangen via het Yvonne van Gennip Talent Fonds. “Ik ben heel blij met deze donatie en hard op weg om mijn streefbedrag te halen. Ik ben er echter nog niet en mensen kunnen nog tot 15 juli doneren.” Dit kan op de website van Talentboek.

Op dit moment is Sophie de enige sporter met een beperking bij BC Duinwijck. Zij hoopt dat er meer aandacht komt voor gehandicaptensport en dat meer mensen de weg naar para-badminton weten te vinden. Voor mensen met een beperking die nog op zoek zijn naar een sport heeft Sophie de volgende tip: “Wees niet bang om de stap te zetten naar een sport die je aanspreekt en laat je beperking niet in de weg staan van je dromen. Ook met een beperking kan je heel ver komen, kan je plezier hebben met elkaar en kan je gewoon de sport doen die jij het leukst vindt. Als je er zelf altijd maar in blijft geloven dat je het kan!”

Sporter van de maand
Met dit item geeft Team Sportservice sporters met een beperking een podium. Op deze manier geven we inspirerende voorbeelden en laten we zien wat er in de regio mogelijk is. Laat je beperking geen belemmering zijn om te gaan sporten. Ben jij of ken jij een sporter met een beperking, die graag zijn/haar verhaal wil delen? Neem dan contact op met Wout Werker, via wwerker@teamsportservice.nl of 023 – 205 5514.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: