Direct door naar content
In het zwembad voelt Jonne geen beperking afbeelding nieuwsbericht

In het zwembad voelt Jonne geen beperking

29 juli 2020

Voor de 19-jarige Jonne Moleman uit Alphen aan den Rijn betekent zwemmen echt alles. Ze is deels verlamd, maar in het zwembad voelt ze zich gelijk aan andere zwemmers. Haar beperking houdt haar niet tegen om heel hard te zwemmen. Ze heeft al verschillende officieuze records gezwommen en hoopt als de Paralympische Spelen in Tokio volgend jaar doorgaan dat ze daar voor goud kan zwemmen. Op weg naar die droom werd Jonne afgelopen maand verrast met een bijzondere actie. 

Jonne heeft cerebrale parese, piramidale parese en Caudalaesie, wat ook wel ‘het zusje van een dwarslaesie’ wordt genoemd. Die laatste twee aandoeningen zijn progressief, legt ze zelf uit in een interview bij Omroep West. “Eerst kon ik wel lopen, maar nu niet meer. Het wordt alleen maar erger en er is ook geen verbetering mogelijk.” Een medicijn om dat proces van achteruitgang door die zeldzame aandoening te stoppen is nog niet gevonden. 

Altijd postitief
Toch blijft Jonne positief, maar dat komt ook doordat ze het zwemmen heeft gevonden. Dat was in eerste instantie op advies van de artsen. Nu besteedt ze een groot deel van haar dagen aan zwemmen, landtraining met krachtoefeningen, eten, zwemmen en slapen. Ze kan het zwemmen voor geen goud missen. “Het is echt mijn alles. Als ik het zwemmen zou moeten inleveren dan zou ik dat echt niet chill vinden.” 

Bekijk hier het hele interview van Omroep West van eerder dit jaar:

Bijzondere actie 
Ook niet helemaal chill was haar rolstoel die ze op het droge gebruikt. Zelf klaagde ze daar niet over, maar toen voormalig roeister Femke Dekker hoorde dat de rolstoel van Jonne ‘piept en kraakt’ besloot ze iets moois te doen. Dekker had Jonne al een keer eerder gesproken bij de uitreiking van de Leidse Sportprijzen. Het inspirerende verhaal en haar positieve insteek had Dekker geraakt, zei ze tegen Omroep West. “Zo'n jong meisje in zo'n slechte toestand, dat zo'n bron van inspiratie en levenslessen is, verdient gewoon een betere rolstoel.”

Actie
Dekker zette daarom een inzamelingsactie op met oud-voetballer Wim Rijsbergen en taekwondo meester Gerard van den Berg om met mensen uit Leidse sportwereld voor Jonne een betere rolstoel te regelen. “Wij kunnen Jonne niet harder laten zwemmen, dat moet ze zelf doen. Maar het is heel belangrijk dat haar lichaam rust krijgt, zeker gezien haar situatie', zei Dekker tegen Omroep West. Jonne vond het natuurlijk fantastisch dat andere mensen voor haar iets wilden doen. En de stoel zat ook nog eens super lekker: “Je kan het vergelijken met het verschil tussen de hele dag op een tuinstoeltje zitten of op een luxe stoel. Dit is veel beter voor mijn rug.” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝓙_𝓸𝓷𝓷𝓮.𝔁 (@jonne_moleman) on

 

 

 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: