Direct door naar content
Handig voor blinden: pratende geldautomaat afbeelding nieuwsbericht

Handig voor blinden: pratende geldautomaat

13 augustus 2020

Goed nieuws voor iedereen met een visuele beperking: de nieuwste pinautomaten van Geldmaat zijn nu aangepast om sprekende instructies te geven. Door deze computerstem kun je nu als je blind of slechtziend bent zelfstandig geld opnemen. 

In totaal zijn nu 860 Geldmaten (de gele geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank) aangepast tot sprekende automaat. Je kunt deze herkennen aan een aansluiting onder het scherm waar je oordopjes in kunt pluggen. Vervolgens wordt precies uitgelegd hoe je je pinpas moet invoeren en word je door het hele keuzemenu geleid. 

Met Oogvereniging
Behalve spraak is de automaat nu ook voorzien van een goed contrasterend scherm. Dat is vooral handig voor mensen die minder goed kunnen zien. De Oogvereniging, de patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de sprekende geldautomaat. Zij hielpen ook bij de eerste testen. 

Gelijkwaardig
Bij de NOS vertelt Ellen Zieleman dat ze erg blij is met deze vernieuwing van de Geldmaat. Zij was vroeger al slecht ziend maar sinds twee jaar is ze blind. “Zonder spraak op de geldautomaat kan ik niet zelfstandig geld opnemen. Nu spraak wel mogelijk is kan ik heerlijk zelfstandig mijn ding doen. Ik tel zo mee, ik ben gelijkwaardig”, zegt ze. 

Contant betalen
Waar veel mensen tegenwoordig de voorkeur geven aan pinnen in winkels, is contant betalen voor Ellen juist erg belangrijk. “Stel ik geef 50 euro en ik moet 48 euro betalen dan weet ik dat ik 2 euro terug moet krijgen. Als ik ga pinnen kan er ook iemand een nulletje te veel hebben ingetoetst en dan is mijn rekening leeg.”

Het is de bedoeling dat volgend jaar ruim 2000 Geldmaten zijn aangepast met een spraakfunctie. Ben je op zoek naar een Geldmaat bij jou in de buurt? Check dan de locatiewijzer

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: