Direct door naar content
Kijktip: Netflix-docu ‘The Rising Phoenix’ afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: Netflix-docu ‘The Rising Phoenix’

25 augustus 2020

De Paralympische Spelen van Tokio zijn uitgesteld naar volgend jaar, maar toch kun je nu al genieten van inspirerende paralympische atleten. Op Netflix wordt vandaag namelijk de documentaire ‘The Rising Phoenix’ gelanceerd. In deze film worden de indrukwekkende verhalen van negen paralympische atleten verteld. 

Het idee over een film over de hoofdrolspelers van de Paralympische Spelen ontstond na de Spelen van 2012 in Londen. Greg Nugent, de marketing manager van de organisatie, vertelde in een interview met de Britse krant The Telegraph dat hij van de Paralympische Spelen veel meer onder de indruk was dan van de Olympische Spelen. “Ik dacht toen al: als van de Paralympics een film zou kunnen worden gemaakt dan zou dat een uitzonderlijk verhaal over durf, moed en schitteren worden. Alle dingen die toch vaak ontbreken als we naar mensen met een beperking kijken.” 

9 verhalen
Het duurde uiteindelijk acht jaar voor hij een producent vond die in zijn idee geloofde. Netflix zag de kracht in een film over atleten met een beperking van en wilde het graag gaan maken. De film ‘The Rising Phoenix’ neemt je mee in de wereld van negen verschillende paralympische atleten: Bebe Vio, Ellie Cole, Jean-Baptiste Alaize, Matt Stutzman, Jonnie Peacock, Cui Zhe, Ryley Batt, Ntando Mahlangu and Tatyana McFadden. 

Mogelijkheden laten zien
Met hun bijzondere levensverhalen willen de regisseurs Peter Ettedgui and Ian Bonhôte laten zien hoe bijzonder de Paralympische Spelen zijn. Ettedgui denkt dat iedereen iets van de paralympiërs kan leren of je nu een beperking hebt of niet. “Ik denk dat de Paralympics al het goede van de mens laten zien. En het laat zeker ook alle mogelijkheden die mensen hebben zien. Die zijn in ons dagelijks leven vaak vergeten, zeker nu we in de afschuwelijke coronatijd zitten.”

Aan het denken gezet
Regisseur Bonhôte vertelt dat hij door de film hem zelf ook aan het denken heeft gezet. “We zagen de atleten bijna als superhelden die de mensheid komen redden. Met hun geweldige prestaties worden wij aan het denken gezet over de beperkingen die we denken te hebben als we zelf een arm of been zouden missen.” Dat heeft niet alleen hem veranderd maar ook zijn kinderen: “Zij bewonderen de paralympische atleten nu meer dan Lionel Messi!” 

Bekijk hier de trailer van de film:

Lees in dit artikel in The Telegraph nog meer over de negen atleten die in de film zitten. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: