Direct door naar content
Gretha Visserman van MEE Veluwe: Iedereen moet kunnen sporten!  afbeelding nieuwsbericht

Gretha Visserman van MEE Veluwe: Iedereen moet kunnen sporten!

01 september 2020

Wie zijn onze samenwerkingspartners? Deze keer: Gretha Visserman van MEE Veluwe in Apeldoorn. In deze rubriek stellen wij de partners van Uniek Sporten Stedendriehoek aan je voor aan de hand van een aantal vragen.

​​​​​​​Even voorstellen… vertel eens wat over jezelf?

Ik ben consulent bij MEE Veluwe in Apeldoorn, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking en hun omgeving. Wij streven ernaar dat mensen, met en zonder beperking, mee (mogen) doen in de samenleving. Dat je mag zijn wie je bent en je talenten en vaardigheden mag gebruiken en ontwikkelen, ook op sportgebied. Helaas is mijn ervaring dat er nog te vaak gebrek aan begrip en respect is voor mensen met een beperking. Vanuit MEE ben ik betrokken bij Uniek Sporten en het Platform Sporten met een Beperking in Apeldoorn. We zetten ons in om het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking in de gemeente Apeldoorn te ondersteunen en te ontwikkelen. Zodat iedereen kan sporten en bewegen binnen zijn mogelijkheden, en zoveel mogelijk bij reguliere sportverenigingen.

Doe je zelf aan sport & bewegen?

Ja, ik fiets, ik wandel en doe heel regelmatig mijn fitness-oefeningen 😊.

Waarom is sport & bewegen zo belangrijk voor mensen met een beperking?

Het is voor iedereen belangrijk om voldoende te sporten en bewegen. Gewoon om gezond en fit te blijven. Maar het is wel aangetoond dat mensen met een beperking minder sporten en bewegen dan mensen zonder beperking. En dat is iets om aan te werken. Vooral ook omdat mensen met een beperking zelf aangeven dat ze graag willen sporten. Sporten is leuk, goed voor je gezondheid en het vergroot je zelfvertrouwen. Door te sporten krijg je meer sociale contacten. Dat is allemaal belangrijk!

Welke belemmeringen kom je tegen?

Mensen met een beperking weten niet altijd waar ze kunnen sporten en wat de mogelijkheden zijn. En gewoon meedoen bij een reguliere sportvereniging is niet altijd mogelijk. Sportverenigingen zijn vaak niet voldoende aangepast aan de wensen en mogelijkheden van mensen met een beperking. En als sportverenigingen hun aanbod willen openstellen dan kost dat soms extra geld. Bijvoorbeeld omdat ze de accommodatie moeten aanpassen, ze in kleinere groepen moeten werken en extra kennis en vaardigheden moeten opdoen over de beperking. Er spelen vragen als: hoe passen we onze training aan op de mogelijkheden van mensen met een beperking? Hebben we geschikte trainers? Is onze locatie voldoende aangepast? Welke kennis over de beperking hebben we nodig? Hoe kan ik mensen met een beperking op de hoogte stellen van ons aanbod? Waar vind ik ze? Zijn er meer sportverenigingen met aanbod voor mensen met een beperking? Het is ook belangrijk dat een sportvereniging in haar beleid opneemt dat men openstaat voor mensen met een beperking. Er valt dus nog wel wat werk te verrichten!

En kunnen jullie daarbij helpen of heb je anderen nodig?

In Apeldoorn hebben we een goed samenwerkingsverband met betrekking tot aangepast sporten. Diverse organisaties werken hierin mee. Daarbij is Danny Bekkers coördinator aangepast sporten. Danny is heel enthousiast, betrokken, deskundig en krijgt veel voor elkaar op het gebied van aangepast sporten. We werken ook samen met ervaringsdeskundigen, mensen die weten hoe het is om te leven met een beperking. Zij zijn onze ambassadeurs. Bij MEE Veluwe krijg ik regelmatig vragen van mensen met een beperking over sportmogelijkheden. Maar ook van sportorganisaties. Vanuit MEE adviseer, informeer, ondersteun en verwijs ik mensen. Ik ben op de hoogte van de aangepaste sportmogelijkheden in Apeldoorn en heb ook regelmatig contact met Danny of de andere collega’s van het Platform Aangepast Sporten Apeldoorn. Vanuit MEE organiseren we ook regelmatig trainingen over beperkingen voor vrijwilligers. Ook sportverenigingen kunnen hieraan meedoen. Deze deskundigheidsbevordering doen we in samenwerking met andere organisaties. Samenwerking is dus heel belangrijk!

Wat is jouw wens voor de toekomst voor het aangepast sporten?

Dat alle mensen met een beperking kunnen sporten, ieder binnen zijn/haar eigen mogelijkheden. En ik hoop dat sportorganisaties hiervoor open staan en hun sportaanbod willen en kunnen aanpassen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: