Direct door naar content
Multisportdag Lelystad voor mensen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Multisportdag Lelystad voor mensen met een visuele beperking

17 september 2020

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Voor veel mensen met een visuele beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Zowel sportaanbieders als mensen die slechtziend of blind zijn, zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden. Daarom organiseren Gehandicaptensport Nederland, Sportbedrijf Lelystad en Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad op zaterdag 26 september 2020 in Lelystad een Multisportdag speciaal voor mensen met een visuele beperking.

Tijdens de Multisportdag kunnen mensen die slechtziend of blind zijn gratis verschillende sporten uitproberen. Op het programma staan: Zwemmen, Roeien, Blindenvoetbal, Klimmen, Goalball, Dansen, Fitness, Running blind, Handboogschieten, Judo, Showdown

Alle clinicgevers hebben ervaring met het geven van sportlessen aan mensen met een visuele beperking of zij hebben informatie ontvangen van ervaringsdeskundigen. Op deze manier kunnen zij de deelnemers op deze dag goed begeleiden en ook in de toekomst sporters met een visuele beperking uitnodigen bij hun sportclub.

We lichten hieronder drie van bovenstaande sporten uit:

Judo
Judo is een sport waarbij je leert om op verantwoorde wijze met elkaar om te gaan. Je leert met elkaar te stoeien zonder elkaar pijn te doen. Judo heeft een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je de dojo (trainingszaal) binnenkomt, hierdoor ontstaat haast vanzelf een gedisciplineerde sfeer. Mensen met een visuele handicap kunnen de judosport beoefenen volgens het VI-judoregelement (VI is visually impaired). Hierbij zijn alle technieken uit het reguliere judo toegestaan, dus ook armklemmen, verwurgingen en offerworpen. Judo voor mensen met een visuele handicap is een paralympische sport.

De clinic tijdens de multisportdag wordt gegeven door judovereniging IJsselmeer.

Blindenvoetbal
Blindenvoetbal is wereldwijd een van de grootste paralympische sporten, maar dat geldt nog niet voor Nederland. Gehandicaptensport Nederland is eind 2018 begonnen met het benaderen van voetbalorganisaties om een eigen blindenvoetbalteam op te zetten. Vanaf mei 2019 wordt blindenvoetbal structureel aangeboden in Amsterdam onder de naam Ajax Only Friends. Tijdens de Multisportdag kun jij kennismaken met blindenvoetbal, ook wel ‘five-a-side football’ genoemd.

De clinic wordt gegeven door Manuel Gijsbers. Hij is ex-topatleet en als slechtziende sporter ervaringsdeskundige. Voor Gehandicaptensport Nederland verzorgt Manuel vaker blindenvoetbal-clinics.

Roeien
De organisatie Rowing Without Limits verzorgt een clinic roeien op roeitoestellen. Roeien staat bekend als een effectieve fitnessactiviteit, omdat 85% van de belangrijkste spiergroepen betrokken is. Bij Rowing Without Limits draait roeien om jezelf uitdagen en persoonlijke doelen bereiken. Kom tijdens de Multisportdag ervaren wat jij van roeien vindt. 

Meld je aan
Wil jij deelnemen aan de Multisportdag en een aantal sporten proberen? Meld je gauw aan en kies de sporten waar jij kennis mee wilt maken! Neem een (sport)buddy mee, zodat je ook binnen 1,5 meter begeleiding kunt krijgen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: