Direct door naar content
Elke startte een inclusief modellenbureau afbeelding nieuwsbericht

Elke startte een inclusief modellenbureau

24 september 2020

Ken jij veel modellen in een rolstoel of met een prothese? Waarschijnlijk niet, want je ziet ze veel te weinig in reclamebeeld. Elke Lale van Achterberg wil daar verandering in brengen met haar eigen modellenbureau Visible Models. Ze wil daarmee vooral laten zien dat een beperking heel normaal is. 

Elke is rolstoelschermster en doet ook veel modellenwerk. Ze heeft nu een beenprothese maar als kind zat ze veel in een rolstoel. Eigenlijk kon zij zich in haar pubertijd niet herkennen in de bestaande rolmodellen. Dat is volgens haar wel belangrijk voor je zelfbeeld. Zij wil daarom laten zien dat iedereen trots mag zijn, wat voor beperking je ook hebt. 

Tien modellen
Met haar modellenbureau Visible Models wil ze bijdragen aan het meer laten zien van mensen met een beperking. “We laten zien dat hóe je er ook uitziet of wat voor uitdaging je ook hebt, het allemaal hartstikke normaal is. Tof zelfs”, zegt ze op EvaJinek.nl. Elke heeft al tien modellen voor haar bureau gevraagd. 

Minder bijzonder
Rolstoelbasketbalster Bo Kramer en atleet Noah Mbuyamba zitten daar ook bij als modellen. Bij Bo zie je niet direct dat zij door botbanker een verzwakt been heeft, terwijl dat bij Elke en Noah door hun protheses weer wel duidelijk zichtbaar is. Elke laat bewust haar prothesebeen zien met opgerolde broekspijpen. Bo staat helemaal achter het idee van Elke dat mensen met een beperking meer gezien mogen worden. "Als je vaker iemand met een amputatie, in een rolstoel of met littekens, wordt het steeds minder bijzonder. Het gaat er niet om dat we de beperking zichtbaar maken, maar om het normaliseren."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VISIBLE MODELS agency (@visiblemodels) on Aug 28, 2020 at 10:24am PDT

"Je boekt mijn modellen gewoon omdat ze stuk voor stuk fotogeniek zijn en een goed verhaal hebben”, vult Elke aan. Daarbij strijdt ze ook voor eerlijke betaling. Zelf is ze als model nog wel eens afgescheept met een cadeaubon voor werk. Dat zal zij niet laten gebeuren bij haar modellen. “We gaan echt wat veranderen!”

Bron: Evajinek.nl

Foto: Ella Gerritsen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: