Direct door naar content
Wethouder sport mee bij ISV tijdens Nationale Sportweek afbeelding nieuwsbericht

Wethouder sport mee bij ISV tijdens Nationale Sportweek

30 september 2020

Deze week is het Nationale Sportweek en in Gouda staat deze sportweek dit jaar in het thema van aangepast sporten. Sport inspireert, sport verbindt en sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en aan ieder individu. Dit geldt ook voor mensen met een beperking, ziekte of handicap. Wethouder Sport Michiel Bunnik nam dinsdagavond 22 september een kijkje bij de deelnemers van de CVA groep van ISV Gouda. De NOC*NSF Nationale Sportweek duurt nog tot en met 27 september 2020.

Deelnemers blij met CVA groep
Wethouder Michiel Bunnik hecht grote waarde aan inclusief sporten. Dit betekent idealiter dat iedereen samen sport, ongeacht leeftijd, etnische achtergrond, seksuele geaardheid, sociale positie én lichamelijke of geestelijke gezondheid. Hij bracht afgelopen dinsdagavond een bezoek aan de CVA groep bij ISV Gouda. CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, hetgeen betekent: ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Veel deelnemers in deze groep zijn beperkt op basis van een in het verleden doorgemaakte beroerte, maar ook mensen met andere (neurologische) aandoeningen zijn welkom. Wethouder Bunnik deed onder meer mee aan stoelen hockey.

Naast deze sportactiviteiten worden er ook ontspanningsavonden georganiseerd. “Bij ISV kunnen mensen aandacht op maat verwachten zonder dat zij hierom hoeven te vragen. Improviseren binnen de lessen, kijkend naar de mogelijkheden van de deelnemer, is hier de regel en niet de uitzondering”, aldus een van de trainers. “Bovendien herkennen mensen zich in elkaar, wat meer mogelijkheid geeft tot het respecteren van elkaar en het delen van ervaringen”. 

De extra aandacht voor aangepast sporten tijdens deze Nationale Spotweek is volgens ISV buitengewoon geslaagd, maar mensen met een beperking zouden nog meer onderdeel moeten zijn van de gewone maatschappij, geven zij aan.

Een van de nieuwe deelnemers aan de CVA groep vertelt dat hij vanavond voor het eerst weer is gaan bewegen. “Ik merkte dat ik echt behoefte heb om weer te gaan bewegen, ik zit veel te veel stil.” En als tip voor anderen: “Je moet het gewoon ervaren en gaan doen. Het is hartstikke leuk en het is fijn om met mensen samen te zijn en te sporten. Ik vond het erg gezellig

Aangepast sporten ook tijdens Nationale Sportweek 2020
Tijdens de Nationale Sportweek wordt het belang van sporten en bewegen weer even extra onder de aandacht gebracht. Dat sporten en bewegen ook belangrijk is voor mensen met een beperking, bewijst wel het succes van de steeds meer opkomende verenigingen die aangepast sporten in hun programma opnemen. Zo is Basketbalvereniging Bouncers sinds enkele jaren actief met Rolstoelbasketbal en Atletiekvereniging Gouda traint elke woensdag met mensen vanaf 12 jaar, met een licht verstandelijke of psychische beperking. Een speciale vereniging voor aangepast sporten in onze regio is ISV Gouda. ISV Gouda biedt badminton, tafeltennis, zwemmen, stoelen yoga/gym en sport -en spelactiviteiten voor zowel mensen mét, als mensen zonder lichamelijke beperking. Al deze clubs hebben in de Nationale Sportweek hun deuren wijd open staan om nieuwe mensen te laten kennismaken met het aanbod.

Meer informatie over aangepast sporten in omgeving Gouda?
Ben je geïnteresseerd in een aangepaste sport- of beweegactiviteit? Neem dan een kijkje op de sportzoeker van Uniek Sporten. Daar vind je al het sportaanbod voor mensen met een beperking. Liever persoonlijk advies? Dan helpen wij je graag verder via middenholland@unieksporten.nl of voor specifieke Goudse vragen via kim.disco@sportpuntgouda.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: