Direct door naar content
Dag van de geestelijke gezondheid; GGNet in beweging afbeelding nieuwsbericht

Dag van de geestelijke gezondheid; GGNet in beweging

10 oktober 2020

GGNet in beweging 
Het is nu net iets meer dan een jaar geleden dat er een groep (oud-)patiënten van GGNet op de top van de Mont Ventoux stond. Ruim twintig deelnemers namen in september 2019 deel aan de derde editie van Tournesol en allen waren ze vastberaden om de klim te overwinnen. Het bereiken van de top van De Kale Berg als metafoor voor het omhoog klimmen uit het dal. Deelnemers kwamen letterlijk en figuurlijk in beweging. 

Samen in beweging komen draagt bij aan herstel 
Iedereen ging met zijn eigen verhaal, en persoonlijk doel, deze sportieve en mentale uitdaging aan. We werkten hier met elkaar, de patiënten en (zorg)professionals, naar toe. Zelfvertrouwen groeide en sociale contacten werden uitgebreid. Het bood hen dé kans een doel na te streven én te bereiken. En wat was het ook deze editie weer genieten van de verhalen na de overwinning. Zomaar een paar reacties na de het overwinnen van de klim … 

• Het klimmen is als mijn leven.: langzaam uit het dal omhoog kruipen, een lange weg, maar de top wel bereikt! • 
Mee trainen, spanning en twijfel voelen, doorzetten en dan … de TOP van de Mont Ventoux halen! • De klim is een afsluiting geworden van een zware periode • Sporten is voor mij een uitlaatklep; even mijn gedachten op nul en gaan! • Dit geeft enorme motivatie voor de toekomst! • Nu ik de top heb gehaald geloof ik erin dat ik heel veel kan. Op weg naar meer doelen en uitdagingen! •

De kracht van sport 
De top bereiken in de sport is meer dan met een racefiets de Mont Ventoux beklimmen. Eenieder kent zijn of haar eigen top. Zoals Rob Jaspers, voorzitter van GGNet, prachtig omschreef: “De top van de klim was niet 1912 meter. Wel dat we met elkaar die berg hebben bedwongen. Mooi om te ervaren dat het niet deelnemers en begeleiders waren, maar 32 renners op een fiets, die elkaar stimuleerden om samen boven te komen.” Eenmaal aan het sporten is iedereen gelijk, ongeacht zijn of haar achtergrond of fietsniveau voegt een sociaal verpleegkundige hieraan toe. Ook de psychiater die Tournesol van dichtbij mocht beleven zei het treffend: “Velen zijn boven zichzelf uitgestegen waarbij de top van de Ventoux niet het doel was, maar het middel.”  

Sport als middel 
Bij GGNet geloven we in de kracht en meerwaarde van het in beweging zijn. Daarom bieden we meer dan eenmaal per twee jaar een editie van Tournesol. Op diverse manieren willen we de patiënten, middels sporten en bewegen, laten ervaren wat ze kunnen bereiken. Een doel voor ogen, focus op een prestatie en tegelijkertijd alle positieve effecten die het heeft op het herstelproces meepikken … dat is wat we nastreven in het diverse aanbod van lichamelijke activiteiten. Naast Tournesol zijn er inmiddels vele andere sportieve initiatieven voor patiënten en ook medewerkers: evenementen, terugkerende activiteiten en een structureel aanbod. Samen met het netwerk breiden we dit meer en meer uit én proberen we gezamenlijk iets te creëren wat maakt dat de mensen ook na behandeling in beweging blijven. Een duurzaam herstel als het ware, dat preventief werkt en zo mogelijk bovendien kan bijdragen aan het voorkomen van een eventuele terugval. 

Een wereld te winnen 
Samen met alle medewerkers, de patiënten en ons netwerk is er nog een wereld te winnen. Er zijn nog vele mogelijkheden om de positieve effecten van sporten en bewegen toegankelijk te maken voor iedereen. De ontwikkeling en groei is echter ingezet en samen zijn we volop in beweging naar dit doel. Ondanks corona blijven er nieuwe fietsclubjes en wandelgroepen ontstaan bijvoorbeeld, groeit het aantal sportieve activiteiten op de locaties van GGNet en zijn we alweer bezig met de voorbereidingen op het jaar 2021 die in het teken staat van wandelen en Tournesol 2021. 

Met de motiverende en krachtige woorden van één van de deelnemers aan Tournesol 2019 in gedachten gaan we samen op weg naar het winnen van de wereld, het bereiken van de top … 

Berg tegen je benen, kop tegen je lijf.
Zorgen zijn verdwenen, wilskracht in bedrijf
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: