Direct door naar content
Meierijstad maakt sporten voor iedereen mogelijk afbeelding nieuwsbericht

Meierijstad maakt sporten voor iedereen mogelijk

29 oktober 2020

Sport en bewegen staat in de gemeente Meierijstad hoog op de agenda. In 2018 is er een ambitieus sportakkoord bereikt om in de volle breedte uitvoering te kunnen geven aan het sportbeleid. Door de verbinding en samenwerking aan te gaan wordt sporten voor iedereen toegankelijk. ‘Inclusief sporten, dat doen we samen.’

Door Marjolijn van Spaandonk

Meierijstad streeft er actief naar om iedereen zoveel mogelijk in beweging en lekker in zijn of haar vel te krijgen. “We leveren graag een bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners”, benadrukt Coby van der Pas-van Nuland, wethouder sport, onderwijs, recreatie & toerisme en leefbaarheid. “Naast het plezier wat je eraan beleeft, heeft sporten ook een sociaal aspect. Je ontmoet anderen, er ontstaan vriendschappen, je leert samenwerken en het geeft je meer zelfvertrouwen. In combinatie met een gezonde leefstijl heeft sporten een curatieve en preventieve werking.” Om sporten zo toegankelijk, laagdrempelig en inclusief te maken in de reguliere setting, zijn kwalitatief goede sportaccommodaties en de inzet van verschillende partijen in sport, zorg en welzijn belangrijk. Beleidsmedewerker sport en cultuur, Aron van Balveren, legt verbindingen en zoekt samenwerkingen op met een groot netwerk aan stakeholders om vorm en inhoud te geven aan het sportbeleid van Meierijstad.

Zwemfaciliteiten
Geen horde is te hoog voor Meierijstad als het gaat over denken in mogelijkheden om inclusief sporten te faciliteren. De gemeente zoekt actief de samenwerking op met sportverenigingen om inclusief sporten toegankelijker te maken en het aanbod uit te breiden. Zo is er zwemles voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut, nu structureel in het aanbod opgenomen. Ook staat de bouw van twee nieuwe zwembaden in Veghel én Sint-Oedenrode met hellingbanen op de planning. “We willen sportfaciliteiten zo dichtbij en laagdrempelig als mogelijk voor onze inwoners maken. Dus ja, dat betekent dat onze gemeente inderdaad beschikt over maar liefst drie zwembaden”, vertelt wethouder Van der Pas trots. Geen overbodige luxe, erkent Van Balveren: “Zwemmen is een populaire sport, met name ook voor mensen met een beperking.”

Walking Sports
In Meierijstad geloven ze in de kracht van samen. Walking Sports is daarvan het bewijs. Wat begon met een initiatief van een inwoner om zijn geliefde sport Walking Football bij PSV naar Meierijstad te brengen, is door de gemeente omarmd en in samenwerking met de PSV Foundation breed uitgerold naar andere sportverenigingen. Walking Sports omvat niet alleen voetbal, maar ook hockey, handbal en korfbal. De partners in Walking Sports pakken spectaculair uit om mensen hiervoor te motiveren. Van Balveren: “De spelers zijn thuis opgehaald met de PSV-spelersbus. Uitgezwaaid en aangemoedigd door de kleinkinderen.” De belangstelling voor Walking Sports neemt toe en het mes snijdt aan twee kanten; de sportverenigingen nemen een maatschappelijke rol in door sporters de gelegenheid te bieden om in beweging en tot ontmoeten te komen. Daarmee bind je leden langer aan de club, vaak in het verlengde ook als vrijwilliger. “De verhalen van de deelnemers zijn positief”, merkt Van Balveren op. “De mensen bloeien op, zijn minder eenzaam en gaan er fysiek op vooruit.”

Signaleren en investeren
Als een spin in het web in de sportwereld van Meierijstad zoekt Van Balveren met zijn collega’s naar verbindingen en verbeterpunten. “Onze enthousiaste en deskundige buurtsportcoaches vervullen daarin met verve een sportmakelaarsfunctie. Ze bezoeken wijken en doelgroepen, pikken signalen op en helpen mensen een geschikte sport te vinden. We kijken naar trends en behoeftes en passen daar het aanbod op aan.” Zoals de Kwiekroutes met praktische oefeningen in de buitenlucht, speelveldjes in wijken of instructievideo’s via de lokale omroep om mensen thuis in beweging te krijgen. Soms geven kleine investeringen al de juiste stimulans om in beweging te komen. Waar een wil is, is een weg. Wethouder Van der Pas: “Door ontwikkelingen en opleidingen te faciliteren proberen wij verenigingen te ondersteunen en inspireren bij hun initiatieven om inclusief sporten aan te bieden.” Daarnaast streeft de gemeente ernaar om buurtsportcoaches meer te koppelen aan de sociale wijkteams, zodat ook via deze weg sporten en bewegen aangeboden kan worden. Ook participeert Meierijstad in een pilot ‘sporten voor (ex)kankerpatiënten’ van het Radboud Ziekenhuis Nijmegen waarbij de verbinding naar aangepast sporten direct vanuit de eerste- of tweedelijnszorg laagdrempelig tot stand komt.
Meierijstad investeert in het bundelen van kennis, kunde en faciliteiten om meer specialistische sporten in een reguliere setting, met extra aandacht, mogelijk te maken. De ambitie van Meierijstad om nieuw sportaanbod te ontwikkelen voor inwoners met een beperking op een bestaande, optimaal toegankelijke locatie tussen reguliere verenigingen, sluit hier naadloos op aan. Wethouder Van der Pas: “Er is vaak veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. In Meierijstad blijven we creatief zoeken naar mogelijkheden om sporten en bewegen voor iedereen mogelijk te maken. Samen met onze inwoners, verenigingen en maatschappelijke partners.”

Vind jouw buurtsportcoach en het aanbod van sport en bewegen voor mensen met een beperking op www.unieksportenbrabant.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: