Direct door naar content
“Tijd voor sport en fysio is mijn basis”  afbeelding nieuwsbericht

“Tijd voor sport en fysio is mijn basis”

03 november 2020

Manon van den Heuvel (29) begon tijdens haar studie al met het schrijven van blogs over haar leven met een beperking. Ze schreef daar al met veel enthousiasme over hoe het dagelijks leven van iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) eruit ziet. Toch miste ze daar iets bij, want ze wilde bijvoorbeeld ook laten zien hoe zij op vakantie gaat en welke faciliteiten zij daar heeft met haar beperking. Een vlog bleek daar de ideale manier voor. “Ik wil een soort online vriendin zijn voor anderen met een beperking.”

Toen Manon 5,5 was raakte zij met haar vader betrokken bij een auto-ongeluk. “Daardoor is het stukje wat de motoriek in mijn lichaam aanstuurt beschadigd. Ik voel alles, kan bewegen, maar ik kan niet lopen”, vertelt ze via Skype. Ze heeft verder ook de kenmerkende NAH-klachten, zoals moeite met concentreren, informatie verwerken en focussen. 

Eigen tempo
Daar liep ze ook tegenaan toen ze na haar hbo Personeel en Arbeid aan de slag ging als recruiter. Ze vond het superleuk werk, maar door haar beperking was de hectische baan met veel en snel schakelen lastig combineren. “Toen ik stopte met werken dacht ik: ik wil nog wel iets doen, want ik ga niet gewoon een beetje thuiszitten.” Manon reageerde daarom gelijk op de zoektocht van De Zonnebloem naar een vlogger voor video’s over toegankelijkheid. “Nu kan ik het lekker zelf indelen als ik tijd en energie heb. Als het niet gaat, dan gaat het niet. Dat geeft mij meer rust. Op jezelf wonen is ook al een hele prestatie.”                  

Vlog over vakantie
Voor De Zonnebloem maakt Manon vlogs over vrijetijdslocaties waar je in een rolstoel naartoe kan en over haar beleving van een dagje uit. Op haar eigen kanaal laat ze vooral haar eigen leven zien. “Ik ben begonnen met een vlog van de vakantie van mijn vriend en mij om bijvoorbeeld te laten zien hoe een aangepaste hotelkamer eruit ziet. Ik kan wel opschrijven wat voor mij praktisch is, maar dat hoeft voor een ander niet zo te zijn.” 

Positief
In de afgelopen coronatijd nam ze even een tijdje geen nieuwe video’s op. “Ik ben mezelf flink tegengekomen. Ik had niet zoveel energie, zelfs mijn stem ging er een beetje aan doordat ik niet meer kon sporten, omdat de sportschool dicht was. Ik heb daarom eerst in een video een update gegeven over hoe het met mij gaat. Ik vond dat zelf een slechte video, want ik vertelde alleen maar en deed verder niets.” Toch kreeg ze heel veel reacties van anderen die zich in haar ervaring herkenden. “Ik heb gemerkt dat je anderen kunt helpen door jezelf te zijn. Ik hoor altijd dat ik heel erg positief ben. Dat zit in mij. Daarmee wil ik anderen inspireren om ook positief in het leven te staan.” 

Zelfstandig blijven
Ze loopt ondertussen alweer over van de ideeën om haar vlogs weer op te pakken. Die video’s maakt ze in haar eigen tempo, want ze wil aan haar lijf blijven denken. “Ik wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven doen wat ik nu kan. Tijd voor sport en fysio is daarom mijn basis. De rest komt daarna.” Ze fitnest normaal gesproken in revalidatiecentrum De Hoogstraat en dat vindt ze een fijne plek. “Je wordt daar altijd geaccepteerd.” Haar vriend is judoleraar en probeert haar ook wel eens uit te dagen voor een andere sport, zoals rolstoelbasketbal. “Ik heb dat nooit echt leuk gevonden, maar ik denk dat dat komt door mijn hersenletsel omdat het allemaal zo snel gaat. Fitness kan ik in mijn eigen tempo doen.”

Neem een kijkje op Manon haar website: www.manonvandenheuvel.com en bekijk hier de laatste vlog van Manon over hoe zij haar weekplanning maakt:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: