Direct door naar content
Sporter van de maand november: Ilse Moerkerk afbeelding nieuwsbericht

Sporter van de maand november: Ilse Moerkerk

09 november 2020

Revalideren is echt topsport
In 2014 kreeg ik voor de eerste keer de keiharde diagnose botkanker. Na een zware operatie en lang revalidatietraject pakte ik de draad van mijn leven weer op, tot in 2017 toen bleek dat de tumor terug was. Een enorme tegenvaller, maar tijd om stil te staan had ik niet. Ik onderging een tweede operatie met aansluitend een tiental bestralingen in het AVL. Helaas bleek dit niet afdoende, want in de zomer van 2018 bleek de kanker voor de derde keer terug, of was nooit weg geweest. Om de kanker te elimineren is mijn volledige rechterbeen, heup en bekken geamputeerd. Een heftig traject volgde.

De eerste maanden na amputatie heb ik vooral op bed gelegen en hielpen de therapeuten mij om kleine stapjes voorwaarts te zetten.
Revalideren is echt topsport, maar het werd pas leuk toen ik door het team ‘Sport & Spel’ in beweging kwam. Ochtendgym, rolstoel-les, tafeltennis, jeu de boules, fitness, badminton, de matgroep, diverse sportclinics, zwemmen en handbiken. Ik heb zelfs leren lopen met prothese. Ik mag het zeggen; revalideren is echt topsport!

In de rubriek sporter van de maand wordt elke maand een of meerde lokale sporthelden met een beperking uitgelicht.
Deze week is het de beurt aan..

Wat is je naam?
Ilse Moerkerk – van Hooijdonk

Wat is je leeftijd?
51 lentes jong.

Wat voor een beperking heb je?
Mijn leven is op 1 oktober 2018 radicaal veranderd, doordat ik mijn volledige rechterbeen, heup en bekken verloor aan botkanker. (hemipelvectomie)

Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren en getogen in Brabant (Berkel-Enschot), maar woon inmiddels al ruim 22 jaar in het mooie Haarlem.

Welke sport beoefen je?
Op dit moment doe ik aan rolstoelbadminton, fitness (onder begeleiding van de fysiotherapeut), zwem ik af en toe en ga ik er graag op uit met mijn handbike.

Bij welke club sport je nu en waar ben je begonnen?
Tijdens mijn revalidatie in revalidatiecentrum Heliomare heb ik leren badmintonnen vanuit mijn rolstoel. Dat vond ik echt super leuk en werd daar ontzettend blij van. Na mijn ontslag ben ik vanuit huis op zoek gegaan naar een club in de buurt. Nu bleek dat er in Haarlem helemaal geen rolstoelbadminton was, wel in Wijk aan Zee en Hoofddorp. Eigenlijk wilde ik toch gewoon in de buurt spelen, zodat ik er met mijn handbike naar toe zou kunnen. Via een artikel in het HD waarin ik te kennen gaf op zoek te zijn naar een badmintonclub, kwam er via LinkedIn een uitnodiging om eens bij Duinwijck te komen kijken. Uiteindelijk heb ik mijn stoute schoen (😊) aangetrokken en ben ik kennis gaan maken bij de recreanten. Ze hebben mij daar zo warm ontvangen, dat ik mij enorm welkom voelde. Heel fijn. Inmiddels heb ik een sportrolstoel en speel ik ruim één jaar met veel plezier, twee keer per week een potje badminton en ondanks dat mijn ‘spelregels’ iets afwijken (mijn veld is wat kleiner), kan ik aardig meekomen met de valide badmintonner.

Wat wil je nog bereiken?
Ik zou het echt heel leuk vinden, als ik mezelf kan ontwikkelen in deze sport en wellicht eens kan deelnemen aan een para-badmintontoernooi of de competitie. Onlangs kreeg ik voor mijn verjaardag, van mijn familie, een badmintonclinic cadeau van niemand minder dan Ilse van de Burgwal, meervoudig Europees, Nederlands en zelfs wereldkampioen rolstoelbadminton. De datum moet nog geprikt worden, maar ik kijk er enorm naar uit! Daarnaast heb ik de ambitie om ooit met het team van Heliomare, de Helioheroes, mee te doen aan de HandbikeBatlle in Oostenrijk om de Kaunertaller gletcher (een traject van 20 km en met 867 meter hoogteverschil) met de handbike, dus op armkracht te bedwingen.

Waarom vind je deze sport zo leuk?
Het is de combinatie van inspanning, ontspanning, vaardigheid, uitdaging en gezelligheid. Badminton speel je niet alleen, wij als recreanten spelen (gemengd) dubbelspel en speel je steeds met andere mede- en tegenspelers. Dat maakt het leuk en uitdagend. Ik word er echt heel blij van! Badminton is gewoon een super leuke sport.

Wat maakt jou uniek binnen je club?
Dat is een inkoppertje, haha, ik ben het enige rollende lid. 😊

Wat heeft jouw geholpen om je sport te vinden?
In mijn revalidatietijd in Heliomare heb ik kennis mogen maken met verschillende sporten, dat was erg leuk en nuttig. Als er badminton, handbiken en zwemmen op mijn programma stond, kon mijn dag niet meer stuk. Uiteraard heb ik samen met de sportcoach gekeken naar de mogelijkheden bij mij in de buurt. En dat is gelukt!

Wat doe je verder in je leven naast sporten?
Het was en is nog steeds wennen om van een drukke hardwerkende vrouw, echtgenote en moeder, als invalide vrouw de draad van het gewone leven weer op te pakken. Eerlijk gezegd ben ik nog altijd zoekende, naar mijn nieuwe ik, mijn rol en toegevoegde waarde. Sinds mijn amputatie houd ik een blog bij en deel ik mijn verhaal via mijn nieuwe website, waar ik super trots op ben.

Welke tips heb je voor mensen (die willen gaan sporten of niet zo goed weten wat ze kunnen)?
Denk in mogelijkheden. Ga op zoek naar de sport waar je blij van wordt. Sporten is niet alleen goed voor je lijf, het zorgt ook voor mentale gezondheid. Je leert nieuwe mensen kennen, daagt jezelf uit en dat zorgt ervoor dat je beter in je vel komt te zitten. Gewoon durven doen dus! Wil je met mij een potje badmintonnen, dan nodig ik je bij deze graag uit!

Zou je graag een keer kennis willen maken bij BC Duinwijck? Of ben je benieuwd welke sporten er eventueel nog meer bij jou kunnen passen? Neem hier contact op met iemand uit jou regio!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: