Direct door naar content
Sport Empowers Disabled Youth 2 (SEDY 2) project  afbeelding nieuwsbericht

Sport Empowers Disabled Youth 2 (SEDY 2) project

09 november 2020

Begin januari ging het driejarige Europese onderzoeksprogramma Sport Empowers Disabled Youth 2 (SEDY2) van start. Het SEDY2 project stimuleert inclusie en gelijke kansen in de sport voor jongeren met een beperking. Binnen het project zijn zowel sportorganisaties als onderwijsinstanties uit vier Europese landen betrokken. 

Sporten bevordert de gezondheid en het sociaal contact. Je voelt je lekker en doet mee, wat goed is voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het zijn zaken waar jongeren met een beperking extra veel aan hebben. Toch doen relatief weinig van hen aan sport. Dat is in Nederland zo en in de rest van de Europa. Vandaar dat Inholland met subsidie van het Erasmus+ Sport programma het project Sport Empowers Disabled Youth (SEDY) heeft opgezet.
 

Inholland als penvoerder
“Van 2015 tot en met 2017 liep dit programma al”, zegt projectleider Afke Kerkstra, onderzoeker bij het lectoraat Kracht van Sport van Hogeschool Inholland. “We kwamen er na afloop achter dat er nog meer nodig was voor inclusie in sport. Daarom schreven we ons samen met hogescholen en sportorganisaties uit Finland, Litouwen en Portugal opnieuw in. Nu gaan we weer drie jaar verder met waar we gebleven zijn.”

Studenten als personal coach
Het voorgaande project leverde twee belangrijke interventies op. “Met de Focus on Me-methode laten we de stem van de jongeren horen”, zegt Kerkstra. “Waar hebben zij behoefte aan en hoe kan sportaanbod daarop aansluiten? Daarnaast hebben we studenten Sportkunde als personal coaches ingezet om kinderen ook echt te laten sporten. De kinderen en hun ouders ervaren barrières om die stap te zetten. Met hun enthousiasme kunnen de studenten dat doorbreken en op zoek gaan naar passend aanbod.” In het SEDY 2-project richten de onderzoekers zich op wat inclusie in sport nu precies is. Ze ontwikkelen, testen en delen nieuwe methoden en meten de impact daarvan.

'In Portugal werken we aan bewustwording'
Hetzelfde enthousiasme is te vinden bij de projectpartners uit andere landen, zoals bij onderzoeker Nuno Pimenta van een school voor sport en wetenschap in het Portugese Rio Maior. “Met SEDY 2 is het de bedoeling dat we meer kijken naar wat elk land het beste kan gebruiken. In Portugal zullen we ons vooral richten op bewustwording: te weinig mensen zien nog het belang van inclusie in sport.”

'Verschillende landen steunen elkaar'
“In Finland is de situatie vergelijkbaar met die van Nederland”, zegt Aija Saari onderzoeker bij het Finse Paralympische Comité. “We hebben bijvoorbeeld ook gewerkt met de personal coaches. Tot onze verrassing wisten we daarmee ruim 400 kinderen te bereiken, veel meer dan we begroot hadden. Onze collega’s in Nederland moedigden ons aan om hier wel voor te gaan. Dat is zo fijn aan dit project: je steunt elkaar vanuit verschillende landen. En de resultaten die wij ophalen uit de praktijk kunnen we doorgeven aan andere landen en vice versa.”

Voor meer informatie over dit project: https://www.inholland.nl/sedy2 of klik voor een video over het project hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: