Direct door naar content
Adventskalender - Uniek Sporten pakt uit! Vandaag, dinsdag 1 december: Paul Gommers  afbeelding nieuwsbericht

Adventskalender - Uniek Sporten pakt uit! Vandaag, dinsdag 1 december: Paul Gommers

01 december 2020

We willen jullie graag voorstellen aan Paul Gommers. Paul zet zich in de gemeente Apeldoorn in als Ambassadeur Aangepast Sporten. Hij ziet graag dat verenigingen hun deuren openzetten voor niet-alledaagse mensen en de uitdaging aangaan om sporten voor iedereen mogelijk te maken. Zijn motto? Je kunt alleen maar teleurgesteld worden door je eigen verwachting.


Paul, stel jezelf eerst eens voor.
“Mijn naam is Paul Gommers, 50 jaar, getrouwd met een topvrouw en samen hebben wij twee geweldige kinderen. Ik ben oud-militair en Master Rigger.”

Master Rigger? Dat moet je even uitleggen.
“Een parachute master rigger is een technicus op gebied van parachute uitrustingen zowel sport als noodvalschermen en bevoegd om deze te keuren, repareren en te onderhouden.

Kun je ons vertellen hoe je aangepast sporter bent geworden?
“Tijdens mijn werk bij Defensie heb ik een ongeval gehad. Na 8 jaar en in totaal 9 operaties met 24 uur per dag pijn heb ik moeten besluiten mijn linker onderbeen te laten amputeren. Dat heeft veel veranderd, maar ik ben wel altijd blijven sporten.”

Welke sporten beoefenen je?
“Boogschieten, discuswerpen, zitvolleybal en parachutespringen.” Tevens mountainbike ik 2x per week.

En welke sport(en) heeft jouw voorkeur?
“Als 11-voudig Nederlands kampioen precisie parachutespringer ben ik na mijn ongeval gaan boogschieten Voornamelijk omdat boogschieten een precisie sport is. Om mijn energie volledig kwijt te kunnen ben ik gaan discuswerpen. Omdat ik daarnaast van teamsporten houd heb ik met een collega een zitvolleybalteam opgezet en daarmee komen wij uit in competitieverband. Na mijn amputatie heb ik het parachutespringen weer opgepakt en daarmee doe ik mee aan internationale wedstrijden.” Een echte voorkeur heb ik dus eigenlijk niet. Heb ze allemaal nodig om mezelf te versterken. Mountainbiken is een goede vervanging voor de discus geworden.

‘Ik hoop dat de competitie in 2021 snel weer hervat kan worden. Ik mis het zitvolleybal met mijn ploeggenoten enorm’ 

Met al deze sporten kun je op verschillende manieren je energie kwijt?
“Dat klopt inderdaad. Boogschieten vereist enorm veel concentratie en focus. Daarmee kan ik mijn problemen even vergeten. In discuswerpen en mountainbiken kan ik ontzettend veel energie kwijt en ik doe aan zitvolleybal om in teamverband te sporten.”

En het parachutespringen niet te vergeten. 
“Ik zou het bijna vergeten ja. Parachutespringen is een oude gewoonte en dat zie ik echt als een rode draad door alle sportbeoefening heen.”

Wat neem je in positieve zin mee uit 2020? 
“2020 heeft duidelijk laten zien hoe belangrijk het is om te sporten. Naast de link tussen corona en lichamelijke welzijn hebben de coronamaatregelen er voor gezorgd dat veel mensen zijn gaan wandelen, fietsen en bewegen in algemene zin. Dit heeft veel mensen ook geestelijk goed gedaan.”


Wat is je sportieve doel voor 2021? 
“Het jaar 2021 zal weer een jaar zijn van lichamelijke verbeteringen door te blijven sporten. Ik zit tweemaal in de week op de mountainbike. Dit zal ik zeker blijven doen, maar hoop toch echt dat we de competitie in het zitvolleybal zo snel mogelijk kunnen hervatten. Dat mis ik enorm.”

Wat is de huidige status van onbeperkt sporten en voor sporters met een beperking? 
“In de stedendriehoek hebben we al veel bereikt en staat onbeperkt sporten in de schijnwerpers. Ook landelijk zien we veel aandacht voor onbeperkt sporten. Er vinden veel verbeteringen plaats en het wordt genoemd in diverse lokale sportakkoorden. We zullen in 2021 niet verslappen en de uitvoeringen van de sportakkoorden blijven volgen.”

Wat is jouw mooiste sportmoment geweest?
“Dat is afhankelijk van voor of na mijn amputatie. Als ik kijk na mijn amputatie, dan heb ik twee momenten die mij zijn bij gebleven. In 2017 deed ik als discuswerper mee aan de Invictus Games in Toronto. Toen ik mocht werpen kon ik daar al mijn energie in gooien. De disc vloog kaarsrecht en als een ufo. Echt een heerlijk gevoel! Het tweede moment is het behalen van de zilveren medaille tijdens de Invictus Games in Londen met het boogschietteam.”

Welke belemmeringen ervaar jij als sporter met een beperking? 
“Eerlijk? Ik kom geen belemmeringen tegen. Sporten betekent grenzen verleggen. Wanneer je de fysieke en emotionele veiligheid kan waarborgen zie ik geen belemmeringen. Het is bij elke handicap anders, maar voor alles is een oplossing binnen de mogelijkheden.”

Heb je tot slot nog een tip voor anderen om te beginnen met sporten?
“Naast alle medische voordelen geeft sporten je kracht en zelfwaardering. Het verhoogt je mentale en fysieke weerstand en haalt je uit je isolement. Dus, gewoon doen.”
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: