Direct door naar content
Sportdeelname van mensen met een beperking loopt helaas nog steeds achter afbeelding nieuwsbericht

Sportdeelname van mensen met een beperking loopt helaas nog steeds achter

03 december 2020

Team Sportservice, SportSupport, de revalidatieartsen en paramedici van het Spaarne Gasthuis zetten zich samen in om meer mensen via het ‘sportloket’ door te verwijzen naar passend sport- en beweegaanbod in de regio. Het doel is daarbij dat patiënten tijdens revalidatie in beweging komen, en daarna in beweging blijven.

“De sportdeelname van mensen met een beperking loopt helaas nog steeds achter ten opzichte van mensen zonder een beperking”, geeft Wout Werker van Team Sportservice aan. Wout Werker en Dennis van der Snoek van SportSupport vervullen respectievelijk de rol van regiocoördinator aangepast sporten in de regio’s Amstelland & Meerlanden en Zuid-Kennemerland. Ze zijn hét aanspreekpunt op het gebied van sport voor mensen met een beperking. Wout: “Wij willen dat iedereen kan profiteren van de voordelen van sporten en bewegen.”

Samenwerking Spaarne Gasthuis
Door middel van een intensieve samenwerking met het Spaarne Gasthuis, zetten Team Sportservice en SportSupport zich in om meer mensen te begeleiden en ze te voorzien van een persoonlijk sport- of beweegadvies. “Het is voor ons vaak moeilijk om de doelgroep te bereiken. Dankzij de samenwerking met de revalidatieteams van het  Spaarne Gasthuis is er een soepelere overdracht vanuit de zorg naar de sportprofessional. Zo kunnen wij samen op zoek naar sport- en beweegmogelijkheden en in de gaten houden of ex-revalidanten aansluiting kunnen vinden”, aldus Dennis van der Snoek.

Binnen het ‘Sportloket’ van het Spaarne Gasthuis wordt, op verwijzing van de revalidatieartsen, bij iedere revalidant gecheckt hoe de motivatie voor bewegen is en wat de patiënt graag zou willen doen en kan doen. Echter het gehele beweeg- en sportaanbod in de regio is goed in beeld bij Team Sportservice en Sportsupport en minder bij de revalidatieteams van het Spaarne Gasthuis. Op deze wijze vullen beide elkaar prima aan. Naast een samenwerking met het Spaarne Gasthuis staan Sportservice en SportSupport ook open voor samenwerkingen met andere partijen om meer mensen met een beperking bij het sportaanbod te betrekken.

Sportadvies is maatwerk
De drie samenwerkende partijen beseffen dat sportadvies voor mensen met een beperking maatwerk is. Wout: “Soms kan iemand aansluiten bij een wandelgroep in de buurt. Een andere keer moet iemand iets verder reizen om rolstoelbasketbal of RaceRunning te kunnen beoefenen. Maar iedereen kan bij onze organisaties terecht. Wij weten welk aanbod er is en onderzoeken de verschillende mogelijkheden.”

Bewegen is gezond
De revalidatieartsen in het Spaarne Gasthuis erkennen het belang van bewegen voor de mentale en fysieke gezondheid. “In beweging komen (en blijven) kan voor onze patiënten soms extra lastig zijn. Door samen te werken met SportSupport en Team Sportservice moet het voor de mensen makkelijker worden om na een behandeling aan te sluiten bij passend sport- en beweegaanbod”, zegt Janneke Haisma, revalidatiearts in het Spaarne Gasthuis.

Meer informatie
Ook mensen die niet verbonden zijn aan het Spaarne Gasthuis kunnen terecht bij Dennis of Wout voor persoonlijk sportadvies. Ze zijn te bereiken via dvdsnoek@sportsupport.nl. Geïnteresseerden kunnen ook terecht op de website van Uniek Sporten, daar is veel aanbod te vinden voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: