Direct door naar content
Steeds meer series en films met audiodescriptie afbeelding nieuwsbericht

Steeds meer series en films met audiodescriptie

04 december 2020

Met een visuele beperking kun je een serie of film niet zien, maar dankzij een handige app kun je nu wel horen wat de personages zeggen en wat er gebeurt. De app Earcatch geeft namelijk met audiodescriptie alle details van het verhaal. Eerder werd Wie is de Mol? zo al toegankelijk voor iedereen met een visuele beperking. Daar komen steeds meer films en series bij! 

Wie is de Mol stond altijd al hoog op het wensenlijstje van veel mensen met een visuele beperking. Bij het jubileumseizoen maakte niemand minder dan oud-deelnemer Marlijn Weerdenburg bekend dat zij de audiodescriptie mocht verzorgen. Dat deed ze zo op Instagram:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Earcatch (@earcatch)

Vertelstem

Hoe werkt dat nou eigenlijk precies? Heel simpel: je selecteert in de app de film of serie die je gaat kijken en download de audiodescriptie. Dan zet je je koptelefoon op en kies je voor afspelen als de film begint. De app zorgt ervoor dat wat jij hoort precies gelijk loopt met wat je ziet, wel zo handig! Een vertelstem beschrijft in de pauzes van de dialoog de visuele elementen uit de film zoals personages, gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen.

Vliegende Hollanders

Wil je een voorproefje horen? Luister dan naar de voice-over bij dit fragment uit de Nederlandse serie Vliegende Hollanders over de begintijd van KLM en Fokker. In dit korte stukje staat KLM-oprichter Albert Plesman met z'n zoontje bij vliegtuigbouwer Anthony Fokker en Koningin Wilhelmina op een grasveld. Een aantal toeschouwers heeft zich verzameld bij een paar vliegtuigen. 

Meer films en series

Behalve Vliegende Hollanders kun je nu uit veel meer films en series kiezen. Andere series die je kunt volgen zijn: Flikken Maastricht, Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen en De Luizenmoeder. Je kunt ook uit heel veel films kiezen met klassiekers als Jurrasic Parc, Bridget Jones Diary en E.T. Behalve series voor thuis heb je ook de mogelijkheid om bioscoopfilms met de app te beluisteren. Volop keuze dus!

Slechtziende Tristan 'hoort' de weg

Voor blinden en slechtzienden komen steeds meer oplossingen waarbij audio meer mogelijkheden geeft om mee te doen. Zo kan Parawielrenner Tristan Bangma dankzij Vodafone 5G zelfstandig fietsen op een wielerbaan. Op zijn oortjes hoort hij de weergave van de baan als een audiosignaal, waardoor hij zich kan oriënteren. Dit is het filmpje over Tristan met audiodescriptie en ondertiteling: 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: