Direct door naar content
'In beweging blijven is de beste remedie' afbeelding nieuwsbericht

'In beweging blijven is de beste remedie'

16 december 2020

Hoe waardevol in beweging blijven is, blijkt uit de coronaperiode waarin alle activiteiten maandenlang stillagen. Met de hulp van een sportmaatje heeft Pia Venninckx (70) haar grenzen verlegd en is meer in haar kracht komen te staan. Rusten is roesten, ondervindt Pia.

Door Marjolijn van Spaandonk

Zwemmen is iets waar Pia al op jonge leeftijd van genoot. Net als de warmte van een douche of bad. Op therapeutische basis zwemmen in het verwarmde doelgroepenbad in zwembad Die Heygrave stond al jaren op haar wensenlijstje. Maar zonder de hulp van een sportmaatje is dat onmogelijk. Door een andere hulpvraag is de zwemwens van Pia vanuit een vrijwilligersorganisatie bij Stichting de Schroef in de gemeente Heusden terechtgekomen. Na een eigen jarenlange zoektocht heeft de stichting door bemiddeling binnen enkele weken een sportmaatje voor Pia gevonden. “Ik had meteen een goede klik met Marjolijn. Ze is een hele lieve, spontane en zorgzame vrouw. Meteen zocht ik contact met Die Heygrave en ben in 2019 gestart met zwemmen.”

Kracht
De gezondheid van Pia is vanaf haar 42e geleidelijk steeds verder achteruitgegaan. Een naar binnen geslagen wondroos tast de spieren in beide benen aan en maakt haar minder mobiel. “Mijn rechterbeen zit van enkel tot de lies in een brace doordat ik verkeerd leerde lopen met krukken.” Om zich toch te kunnen verplaatsen, gebruikte Pia een driewielerfiets. Geleidelijk slijten Pia's knieën en is een scootmobiel en verhuizing naar een gelijkvloerse woning noodzakelijk. Inmiddels heeft Pia al twee elektrische rolstoelen versleten, woont in een aangepaste woning en wordt er een zorgplan opgesteld tijdens een halfjaarlijks Medische Dienst Overleg. Een combinatie van artrose, reuma en fybromyalgie verergeren het ziektebeeld en zorgt voor pijn en vermindering in spierkracht. Maar gelukkig niet Pia's wilskracht! 

Overwinning
“In het begin was ik heel bang en instabiel”, bekent Pia. Nu het eindelijk zover was dat ze kon gaan zwemmen, was dat toch best spannend. “Het omkleden, uitdoen van de brace en kousen, wisselen van rolstoel. Maar Marjolijn draait haar hand er niet voor om. Ze zorgt goed voor me en helpt mij het water in en uit.” Ook in het water wordt Pia, bij de therapeutische oefeningen, ondersteund door Marjolijn. Ondanks de angst om het evenwicht te verliezen is het Pia gelukt om in het water zelfs een stukje los te lopen. “Het lukte me sneller dan verwacht. Ik was erg trots en mijn zwemmaatjes ook. De volgende stap is om onder water te gaan.” Pia leeft enorm op van de zwemlessen met een gezellige club mensen en door het gevoel van vrijheid: “In het water kun je je spieren gemakkelijker bewegen en voel ik de pijn even wat minder.” De therapeutische zwemles zorgt voor soepelere spieren. Een vooruitgang die ook opgemerkt wordt door de thuiszorg in de dagelijkse activiteiten van Pia.

Stilstaan is achteruitgaan
De weekplanning liegt er normaal gesproken niet om; elke dag is er wel een uitje waar Pia naar uitkijkt. Of het nu gaat om therapie, een boodschap, een bezoekje, een tripje met de Zonnebloem of zwemmen. Het coronavirus bracht alles tot stilstand. Ook Pia. “Mijn spieren komen amper in beweging. Met de rollator probeer ik in huis wat rond te lopen, maar dat is te weinig. Alles wat ik had opgebouwd ben ik in rap tempo weer kwijtgeraakt.” Pia ondervindt dat stilstaan achteruitgaan is en kijkt enorm uit weer te kunnen zwemmen. “Soepelere spieren, minder pijn en me weer vrij voelen. Dat is het streven. Rust roest, dus in beweging blijven is de beste remedie.”

Ben je op zoek naar een geschikte manier om in beweging te komen of een fijn sportmaatje? Neem dan contact op met Uniek Sporten ‘De Meierij’: denbosch@unieksporten.nl of bel 06-54354128. Wij zorgen dan dat een beweegcoach bij jou in de buurt contact met je opneemt om jou gratis te ondersteunen bij het vinden van een passende sport.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: