Direct door naar content
Sporter van de maand december: Rico Stavast uit Haarlem afbeelding nieuwsbericht

Sporter van de maand december: Rico Stavast uit Haarlem

08 december 2020

'Belangrijk is dat je gaat praten over sport. Misschien denk je dat iets niet kan, maar als je erover praat leer je dat het wel kan.'

In de rubriek ‘Sporter van de maand’ wordt elke maand een verhaal verteld door een sporter met een beperking. Deze maand het verhaal van de 27-jarige Rico Stavast uit Haarlem.

Wat voor beperking heb je?
Ik heb een licht verstandelijke beperking, dat zie je niet aan me, maar dat zit wel in me. Ik merk daar niet zo veel van, maar wel bij schoolse taken. Ik vind bijvoorbeeld rekenen lastig.

Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Haarlem.

Welke sport beoefen je?
Ik zit al een paar jaar op paardrijden bij Manege Schoteroog. Naast het paardrijden werk ik ook bij de manege. Ik doe daar het onderhoud van de manege zoals schoonmaken of onkruid wieden. Daarnaast verzorg ik ook de paarden en pony’s en sta ik achter de bar. Ik maak broodjes of schenk drinken in.

Wat wil je nog bereiken?
Ik kan zelf opzadelen, opstappen, rijden en ik heb ook wel eens gesprongen. Ik doe wel eens aan wedstrijden met anderen zonder een verstandelijke beperking. Dan is er een instructeur die vertelt wat je moet doen zoals bijvoorbeeld: loop dit parcours of verplaats met het paard deze bal. Ik hoef niet te winnen, maar ik vind het wel leuk om dingen te leren met het paard. Meedoen is belangrijker dan winnen.

Waarom vind je deze sport zo leuk?
Je kunt heel ontspannen lekker rijden, maar je kunt soms ook even heel snel gaan bij het galopperen. Je zit wel lekker op het paard, maar het is ook wel intensief. Je bent in beweging en het geeft ook rust. Daarnaast is het is ook gezellig in een groep. Soms doen we een rondje buiten de manege in de buurt, maar we gaan ook wel eens met de trailer naar een andere plek. Ik vind het ook leuk met paarden, ik ben goed met dieren. Ik houd ook heel erg van honden.

Wat maakt jou uniek binnen je club?
Er zijn eigenlijk vooral mensen zonder beperking binnen de club, wat dat betreft, ben ik wel een beetje de enige. Maar er hoeft niet anders met mij omgegaan te worden, omdat ik een beperking heb. Dus ook weer niet heel erg uniek. Bij onze club is zelfstandigheid wel belangrijk. Maar er zijn ook verenigingen in Nederland, bijvoorbeeld in Santpoort, waar je kunt paardrijden als je bijvoorbeeld niet zelf op een paard kunt komen of zelfstandig kan rijden. 

Wat heeft jou geholpen om je sport te vinden?
Ik heb vroeger gevoetbald, maar dat vond ik niet leuk. Mijn ouders vroegen: ‘Rico wat wil je doen? Want sporten is goed voor je en je moet niet alleen maar thuis zitten’. Ik wilde graag paardrijden, maar bij de manege in de buurt was er een lange wachtlijst. Toen ik mijn vader aan het helpen was met een klusje spraken we een man die vertelde dat er vlak bij de Waarderpolder ook een manege was. Daar zijn we toen gelijk naartoe gereden. Jack, de eigenaar, was buiten aan het werk en we hebben kennis gemaakt en een dag later mocht ik gelijk beginnen.

Volg je een opleiding, zit je nog op school, of werk je al?
Ik heb op SO de Schelp gezeten. Daar leren ze je heel veel zelf te doen. Ik heb daar testen gedaan om te kijken wat voor werk er later bij mij past. Daar kwam heel veel uit: techniek, horeca, tuin en dierenverzorger. Ik heb daarna dingen geleerd door stage te lopen, bijvoorbeeld bij de Albert Heijn en dierenasiel IJmuiden. Ik heb ook stage gelopen op de manege. Daar heb ik toen ook SportSupport geholpen met activiteiten via de sportpas. Er kwamen toen allemaal kinderen kennismaken bij ons op de manege. Ik vond mijn stage bij de manege het leukst en daarna ben ik er ook gaan werken.

Ik werk nu ook bij de LFB, de landelijke belangenbehartigingsorganisatie door en voor mensen met een beperking. We doen allemaal projecten en werken samen met bijvoorbeeld gemeentes en scholen. We organiseren trainingen voor scholen en zorgaanbieders of het kenniscafé voor andere mensen met een beperking. Dan praten we over een bepaald thema en ik maak dan PowerPoint presentaties want daar ben ik goed in.

Welke tips heb je voor mensen die willen gaan sporten?
Denk goed na wat je kan doen. Wat vind je leuk en wat past bij jou. Bijvoorbeeld Judo, voetbal of paardrijden. Belangrijkste is dat je over sport gaat praten want dan leer je misschien wat nieuws. Bijvoorbeeld als je dacht dat iets niet kan en door erover te praten kom je erachter dat het wel kan.

Als je het leuk vindt om ook paard te rijden, neem een kijkje op de website van Ruitersportcentrum Schoteroog, www.schoteroog.nl. Heb je wat meer hulp nodig bij het paardrijden? Kijk dan eens op de website van Stichting Paardrijden Gehandicapten Kennemerland.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: