Direct door naar content
Nieuw implantaat kan blinden deels laten zien afbeelding nieuwsbericht

Nieuw implantaat kan blinden deels laten zien

08 december 2020

Een doorbraak voor blinde mensen: wetenschappers hebben namelijk een nieuw soort hersenimplantaat ontwikkeld waardoor mensen met een visuele beperking in de toekomst weer deels hun zicht terug kunnen krijgen. Het Nederlands Herseninstituut, wat het onderzoek uitvoerde, maakt het met deze technologie mogelijk te zien zonder dat de ogen daarbij worden gebruikt. 

Een implantaat in de hersenen klinkt misschien een beetje science fiction, maar helemaal nieuw is het idee niet. Al in de jaren zeventig hadden wetenschappers het idee om de hersensschors, het gedeelte van de hersenen waar de informatie die je ziet wordt verwerkt, met een implantaat te stimuleren. De techniek gaat nu natuurlijk veel verder. De onderzoekers kunnen betere implantaten gebruiken en ook meer elektroden om de hersenschors te stimuleren.

Kunstmatig kijken

Het implantaat is direct verbonden met de hersenen, waardoor het proces van het verwerken van wat het oog of de oogzenuw ziet wordt omzeild. Bij het onderzoek dat werd uitgevoerd op niet-blinde apen waren al postieve resultaten te zien. Zo konden de apen met deze kunstmatige manier van kijken al letters, vormen en bewegende stippen herkennen. 

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers zien mogelijkheden om deze technologie in de toekomst in te zetten bij mensen om het gezichtsvermogen te herstellen bij mensen die door letsel of achteruitgang van de ogen slechter zijn gaan zien. Het Herseninstituut benadrukt dat het onderzoek vooral als basis voor verder onderzoek naar het ontwikkelen van een hersenprothese voor blinde mensen. Dat hulpmiddel zou vooral gericht kunnen zijn op het herkennen van objecten en het navigeren op straat. 

Tienduizend pixels

Het weer volledig laten zien van blinden zal nog niet mogelijk worden met het implantaat, legt Pieter Roelfsema, directeur van het Herseninstituut uit. “We hebben in onze ogen een miljoen pixels. Met het implantaat in de hersenschors zitten we nu op ruim duizend en we willen naar tienduizend. Dat is nog steeds veel slechter dan het normale zien, maar het is meer dan niets.” 

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: