Direct door naar content
Pianist kan weer spelen dankzij handschoenen afbeelding nieuwsbericht

Pianist kan weer spelen dankzij handschoenen

09 januari 2021

De Braziliaan João Carlos Martins stond jarenlang bekend als een van de beste concertpianisten van stukken van Bach. Door een combinatie van een voetbalongeluk in zijn jonge jaren, een gewelddadige beroving en een neurologische aandoening kon hij op latere leeftijd zijn beide handen niet meer gebruiken. Hij had nooit gedacht dat hij weer met zijn handen muziek uit een piano kon laten komen, maar na 22 jaar lukte het hem weer. 

“Zoals je kunt zien heb ik helemaal geen spieren meer in mijn hand”, laat João Carlos zien voor de webcam zien aan een interviewster van CNN. Hij werd 24 keer geopereerd, maar dat had niet het gewenst resultaat opgeleverd. De pianist was ondertussen in de muziek doorgegaan als dirigent, maar hij miste het spelen op zijn geliefde instrument natuurlijk altijd nog. 

Techniek uit Formule 1

Toen industrieel designer Ubiratan Bizarro Costa de pianist in een interview op tv hoorde vertellen dat hij van plan was om alleen met zijn duimen te gaan spelen, dacht hij dat er een manier moest zijn om hem te helpen. Hij ontwierp daarom een paar bionische handschoenen waarbij gebruik wordt gemaakt van dezelfde metalen veren die ook in formule 1-auto’s zitten. Deze techniek stelt João Carlos in staat om zijn vingers weer te bewegen. 

Emotioneel 

“Ik begon hem uit te leggen hoe de techniek werkt, maar hij trok ze gelijk aan en begon met spelen achter zijn piano”, vertelt de uitvinder van de handschoenen. De pianist kon niet meer stoppen met spelen. Hij kan nog emotioneel worden als hij bedenkt hoe de handschoenen zijn leven hebben veranderd. “Je kunt je niet voorstellen hoe het voor mij voelt dat ik weer met tien vingers piano kan spelen. Mijn vingers komen weer terug. De handschoenen zijn als een onderdeel van mijn lichaam geworden.” 

De ontwerper werkt nu hard om de handschoenen voor meer mensen met problemen aan met handfunctie mogelijk te maken. En João Carlos speelt ondertussen onvermoeid verder, want hij wil zijn pianospel verbeteren met de magische handschoenen. 

Bron: CNN

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: