Direct door naar content
Yael speelt viool met goedkope armprothese afbeelding nieuwsbericht

Yael speelt viool met goedkope armprothese

16 januari 2021

Yael Veslovki uit Israël is geboren met één arm, maar dat heeft haar nooit tegengehouden in haar droom om muziek te maken. Met een speciale prothesearm kan ze ook echt leren om viool te spelen. Het mooie is dat die prothese is ontwikkeld door een groep vrijwilligers die betaalbare protheses beschikbaar wil maken over de hele wereld. 

“Ik wilde altijd al vioolspelen, maar ik wist niet of ik het zou kunnen”, vertelt Yael. Ze had eerst zelf een geïmproviseerde manier gevonden om de strijkstok aan haar stomp vast te maken. Met haar eigen prothesearm werd het vioolspelen een hele nieuwe ervaring. “Alles voelt veel natuurlijker en dat verschil hoor je ook in de toon. Ik kan nu het volledige bereik van de stok gebruiken”, zegt ze. “Ik voel mij helemaal compleet als ik speel en dat maakt mij echt gelukkig.”

Goedkoper en toegankelijker

Yael behoort met haar prothese tot een internationale groep van gebruikers van protheses die gemaakt zijn door de groep Tikkun Olam Makers (TOM), wat Hebreeuws is voor ‘De wereld repareren’. Hun doel is om protheses zo betaalbaar en toegankelijk mogelijk maken. Dat lukt de ontwerpers door gebruik te maken van 3D-printers die elk afzonderlijk onderdeel printen. Daardoor kan voor iedere gebruiker een op maat gemaakte prothese worden opgebouwd. “Het is echt Yaels arm die we voor haar hebben gemaakt”, zegt Roy Goldenberg van TOM over de vioolprothese. 

Pyjama-prothese

Een ander goed voorbeeld van een gebruiker van hun protheses is Noam. Hij is een Israëlisch militair die gewond raakte door een handgranaat. Hij had een hele dure prothese gekregen voor dagelijks gebruik, maar kwam toch bij TOM omdat hij die prothese thuis niet wilde dragen. Die arm was namelijk te zwaar en hij ging er ook veel van zweten. “Hij vroeg ons eigenlijk een ‘pyjama-prothese’ te maken met meer comfort.” 

De wereld over

Dat idee voor een betaalbare en comfortabele armprothese probeert TOM nu over de hele wereld beschikbaar te maken. “Er zijn heel veel mensen met een amputatie onder de elleboog. Wij geloven dat onze prothese erg geschikt is voor die mensen die vaak in ontwikkelingslanden leven waar ze niet altijd toegang hebben tot de beste oplossingen.” 

Bron: CNN

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: