Direct door naar content
Man beklimt wolkenkrabber in zijn rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Man beklimt wolkenkrabber in zijn rolstoel

27 januari 2021

Lai Chi-Wai heeft duidelijk geen hoogtevrees. Afgelopen weekend beklom hij namelijk de 295 meter hoge Nina Tower in Hong Kong. Dat is op zich al een prestatie, maar hij beklom de wolkenkrabber ook nog eens in zijn rolstoel. Hij had tien uur nodig om zichzelf met een katrol naar boven te trekken. 

Lai Chi-Wai kwam niet helemaal tot de top, maar 250 meter was evengoed een enorme hoogte. Met die prestatie haalde hij geld op voor mensen die zoals hij een dwarslaesie hebben opgelopen. Zelf raakte hij tien jaar geleden verlamd door een auto-ongeluk. Voor die tijd was hij een fanatiek rotsklimmer en behoorde hij tot de wereldtop. Na zijn ongeluk pakte hij het klimmen weer op door zijn rolstoel aan een katrol te hangen en zich zo met zijn bovenlichaam naar boven te hijsen.

Beperking vergeten

Op die manier beklom hij vijf jaar geleden al de Lion Rock, een 495 meter hoge berg in Hong Kong. Zo ontdekte hij dat zijn passie ook in een rolstoel kon blijven najagen. “In zekere zin vergat ik zo ook dat ik iemand met een beperking ben. Ik kan nog steeds dromen en ik kan nog steeds de dingen doen die ik leuk vind om te doen.”

Beetje bang

Hij merkte wel dat rotsklimmen iets anders is dan een wolkenkrabber beklimmen. Wai gaf in een interview met The Guardian achteraf toe ook best een beetje bang geweest te zijn onderweg. “Wie een berg beklimt, heeft rotsen om zich aan vast te houden. Maar met het glas van de wolkenkrabber is het enige waar ik op kon vertrouwen het touw waar ik aan hing.” 

"Mensen met een beperking hoeven niet als zwak gezien te worden"

Niet zwak

Met zijn beklimming van de Nina Tower haalde hij meer dan een half miljoen euro voor het goede doel op. Wai wilde met zijn prestatie vooral ook een boodschap afgeven. “Sommige mensen begrijpen niet zo goed waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Zij denken dat wij altijd zwak zijn, hulp nodig hebben en om medelijden vragen. Ik wil juist het tegendeel bewijzen. Mensen met een handicap kunnen ook kansen, hoop en licht brengen. Ze hoeven niet als zwak te worden gezien.”

Bekijk ook deze video:

Bron: The Guardian

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: