Direct door naar content
Gezondheid, gezelligheid en plezier: motieven om te gaan sporten afbeelding nieuwsbericht

Gezondheid, gezelligheid en plezier: motieven om te gaan sporten

04 februari 2021

Dit blijkt uit de behoeftepeiling die in de regio Lekstroom is uitgezet. Vanaf oktober kunnen mensen met een beperking hun behoefte op het gebied van sport en bewegen kenbaar maken via een vragenlijst die is opgesteld door Team Sportservice provincie Utrecht. Het doel hiervan is om de sportdeelname onder deze doelgroep te verhogen. Dit is belangrijk, want deze loopt achter ten opzichte van het landelijke gemiddelde.  

De behoeftepeiling heeft tot nu toe al veel interessante inzichten gegeven. Allereerst de top 5 motieven om te gaan sporten. Deze zijn als volgt:  

 1. Gezondheid 

 2. Gezelligheid/sociale contacten 

 3. Plezier 

 4. Actief zijn 

 5. Advies van arts/fysio 

Deze motieven geven goed weer welke positieve effecten sport en bewegen kunnen hebben. Helaas ervaren mensen met een beperking vaak belemmeringen om dit daadwerkelijk te gaan doen. De volgende belemmeringen worden het meest genoemd:  

 1. Vervoer 

 2. Tijdstip van aanbod is beperkt 

 3. Gebrek aan deskundige begeleiding 

 4. Sportles onvoldoende aangepast 

Naast deze belemmeringen waren er ook respondenten die aangaven geen belemmeringen te ervaren. Dat is positief om te zien, maar er is nog veel werk aan de winkel om iedereen te kunnen laten bewegen.  

Om met de belemmeringen aan de slag te kunnen gaan, heeft Team Sportservice aan de respondenten ondersteuningswensen gevraagd. De volgende drie kwamen het vaakst naar voren:  

 1. Laagdrempelige kennismaking bij sportaanbieders  

 2. Meer informatie over het aanbod  

 3. Deskundige hulp bij het zoeken van een schikte activiteit  

Voor ieder van deze ondersteuningsvragen zijn een aantal handvatten waar een sporter met een beperking zelf mee aan de slag kan gaan. Allereerst bieden sommige sportaanbieders kennismakingslessen aan voor mensen met een beperking. Verder is unieksporten.nl de plek waar meer informatie staat over het aangepast sport- en beweegaanbod in de buurt. Tot slot kan de buurtsportcoach aangepast sporten van Team Sportservice door middel van een beweegadvies helpen met het vinden van een geschikte beweegactiviteit. 

Voor begeleiding bij één van de bovenstaande handvatten, kan contact worden opgenomen met de regio-coördinator Sandra van Wijhe-Faase. Samen met de lokale buurtsportcoaches biedt zij ondersteuning. 

De behoeftepeiling kan nog steeds worden ingevuld. Ben of ken jij iemand met een beperking? Vul hem dan alsjeblieft in of stuur hem door. Zo werken we samen aan een toegankelijker sport- en beweegaanbod: link naar vragenlijst

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: