Direct door naar content
Nadèche wil studeren met beperking stimuleren afbeelding nieuwsbericht

Nadèche wil studeren met beperking stimuleren

05 februari 2021

Nadèche Hanique (24) heeft een zeldzame vorm van het syndroom van Ehlers-Danlos, waardoor zij sinds een paar jaar in een rolstoel zit. Dat heeft haar niet tegengehouden om met een studie psychologie aan de Tilburg University te beginnen. Omdat ze ziet dat dit voor haar belangrijk is in haar ontwikkeling, zet zij zich nu in voor andere studenten met een beperking. 

Door de bindweefselziekte Nadèche gaan haar gewrichten gemakkelijk uit de kom, heeft ze pijnklachten en heeft ze last van chroniche vermoeidheid. “Ik kan daardoor maar één college per dag volgen, waardoor ik langer over mijn studie doe. Sinds vijf jaar ben ik bovendien volledig rolstoelafhankelijk”, vertelt ze in een interview met Universonline.nl

Andere mensen helpen

De keuze voor de studie psychologie kwam voort uit wat zij zelf door haar aandoening al op jonge leeftijd meemaakte. Een medisch psycholoog hielp haar vlak na de diagnose op haar elfde met het verwerkingsproces en de emoties die bij chronisch ziek zijn komen kijken. “De psycholoog heeft mij geholpen om te accepteren dat ik dit heb, maar dat ik daarnaast ook nog gewoon Nadèche ben. Daardoor kon ik verder gaan met mijn leven en eruit halen wat er in zit. Zij heeft erg veel voor mij betekend, zoveel dat ik al snel dacht: dat wil ik later ook! Het lijkt me mooi om andere mensen te helpen om te gaan met hun gezondheid en beperkingen. En ze te leren genieten van het leven en hun dromen na te jagen.”

Verbeteringen op de universiteit

Op de universiteit zet zij zich nu ook al in om medestudenten met een beperking te helpen om studeren gemakkelijker te maken. Ze merkt dat de Tilburg University al veel doet om naar haar te luisteren en in oplossingen te denken, maar er blijven vaak praktische dingen die beter kunnen. Zo zijn in het gebouw maar weinig invalide toiletten, waardoor je in de pauze een race tegen de klok hebt om weer op tijd in de collegezaal te zijn. 

Bewustwordingsdag

Om op de universiteit meer bewustwording te creëeren voor de uitdagingen waar studenten met een beperking tegenaan lopen, heeft zij nu het idee bedacht om een speciale dag te organiseren. Medewerkers kunnen dan over de campus rijden in een rolstoel of ze krijgen een bril op waardoor ze minder zicht hebben. “Ik hoop en denk dat zo’n ervaring mensen creatiever kan maken bij het verzinnen van oplossingen. Want als je je ergens niet bewust van bent, kun je het immers ook niet veranderen.”

Voor dit initiatief is Nadèche genomineerd voor de ECIO Frank Award, een prijs voor studenten met een beperking die een idee hebben om inclusief onderwijs te stimuleren. 

Bekijk ook dit filmpje: 

Lees het hele interview met Nadèche hier: Universeonline.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: