Direct door naar content
“G-honkbal maakt sport meer bereikbaar” afbeelding nieuwsbericht

“G-honkbal maakt sport meer bereikbaar”

19 februari 2021

Honkbal is een hele geschikte sport voor jongeren met een verstandelijke beperking, autisme of gedragsproblematiek. Die ontdekking deed Jos Peeters zo’n elf jaar geleden. Hij speelt zelf honkbal en werkt in de dagbesteding, waar hij zag dat zijn favoriete sport perfect was om iedereen mee te laten doen. Het bracht hem op het idee om bij zijn club Amsterdam North Stars met g-honkbal te beginnen. Inmiddels kent de club twee g-teams en heeft het Amsterdamse voorbeeld door heel Nederland navolging gekregen. 

Bij sportdagen in de dagbesteding zag Peeters dat niet iedereen meedeed aan het voetballen. “Toen ik dat ging analyseren kwam ik erachter dat voetbal toch meer een contactsport is. Iedereen loopt ook door elkaar. Honkbal kent meer dode spelmomenten waarop iemand zich kan herpakken en je komt niet in aanraking met anderen. Dat leek mij uitermate geschikt voor bijvoorbeeld autistische deelnemers die niet aan het voetballen wilden meedoen”, vertelt hij. 

Zachte knuppels

Toen hij bij de honkbalbond KNBSB ging informeren, bleek dat g-honkbal nog niet bestond. Samen met zijn clubgenoten Piet Gijswijt en Ineke Berkhout besloot hij daarom het g-honkbal te gaan opzetten bij Amsterdam North Stars. De honkbalbond gaf daarbij alle ondersteuning die ze nodig hadden. Ze kozen net als bij de jeugdvariant ‘beeball’ voor zachtere knuppels en ballen om ongelukken te voorkomen. Een eerste sportdag waar jongeren g-honkbal en g-voetbal konden doen werd gelijk een groot succes met honderd deelnemers. “Direct daarna hadden we 39 aanmeldingen. Vanaf dat moment is het eigenlijk altijd een beetje op dat niveau gebleven.” 

Training op locatie

Vervoer is voor sporters met een beperking vaak een uitdaging. Daarom koos Amsterdam North Stars vanaf de eerste dag met de g-teams voor een andere aanpak. “In plaats van iedereen naar onze sportverenigingen te laten komen, geef ik trainingen bij locaties van instellingen en woongroepen. Je legt een paar honken op een grasveld neer en je kunt beginnen. Zo is het sporten voor hen ook veel meer bereikbaar geworden.” 

Competitie

Ondertussen was in Heiloo een zelfde soort g-honkbalteam opgezet, waardoor de eerste wedstrijd voor de Amsterdammers van de North Stars gelijk een uitwedstrijd werd. In datzelfde jaar werd met medewerking van de KNBSB een heel toernooi opgezet in de Sporthalen Zuid. Door de bekendheid die dat event kreeg volgden snel meer honkbalverenigingen met een competitie met tien clubs als resultaat. “We spelen onze competitie in toernooivorm: elke maand spelen we ergens een toernooi en komen alle verenigingen bij elkaar.” 

Peeters geeft aan dat de KNBSB bij de ontwikkeling van het g-honkbal een grote rol heeft gespeeld. Dat heeft ook voor persoonlijke ontwikkeling bij spelers gezorgd. “Sommige spelers passen met hun niveau veel beter in een regulier team en draaien ook mee in de competitie. Die verenigingen staan daar ook voor open.” Ook op de verschillende locaties ziet hij dat het samen sporten veel oplevert. “Ze zien gaan elkaar op een andere manier zien en ze krijgen meer waardering voor elkaar.” 

Amsterdamse Pluim 2018

Het enthousiasme van de spelers en de trainers leidde in 2018 ertoe dat Amsterdam North Stars de Amsterdamse Pluim ontving. Deze prijs voor sportaanbieders die een belangrijke bijdrage leveren aan de aangepaste sport, werd uitgereikt tijdens het Amsterdamse Topsport Gala, weet Peeters nog. “Stond ik in eens naast Frenkie de Jong op het podium.” Belangrijker vond hij dat het echt een waardering was voor het werk wat hij samen met zijn clubgenoten had verricht. Hij merkte dat de honkbalbond ook erg blij was met de prijs. “De bond heeft daar ook veel aandacht aan besteed. Dat heeft als gevolg gehad dat weer meer verenigingen extra zijn gestart met g-honkbal. Dat is mooi, want dat betekent ook meer teams om tegen te spelen.” 

Meer teams

In 2019 konden ze daardoor de opzet van de competitie aanpassen naar niveau. “In de ochtend spelen ze dan een wedstrijd met hun eigen team en in de middag mixen we alle teams naar twee niveaus. Zo komen de spelers meer tot hun recht en worden het ook serieuze wedstrijden.”

Door corona kon afgelopen amper worden gehonkbald. De spelers van Amsterdam North Starts kunnen daarom ook niet wachten tot het moment dat ze weer van honk naar honk kunnen rennen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: