Direct door naar content
“Sportloket Reade leert je jezelf te helpen”  afbeelding nieuwsbericht

“Sportloket Reade leert je jezelf te helpen”

25 oktober 2021

Van sporthater naar regelmatig thuis bewegen. Het leek Astrid (64) ook altijd onwaarschijnlijk. Ze had eigenlijk nooit aan sport gedaan, maar na een revalidatietraject in Reade wist ze dat het toch belangrijk was voor haar herstel om meer te gaan bewegen. Dankzij het Sportloket van Reade en de persoonlijke aanpak van sportconsulent Sharlon Benschop wist ze het sporten vol te houden. “Dat ik zover ben gekomen is echt een wonder. En ik blijf het nu ook doen.” 

Het Sportloket Reade in Amsterdam is een van de vele sportloketten in het Uniek Sporten-netwerk in Nederland waar chronisch zieken of mensen met een lichamelijke beperking terecht kunnen voor sportadvies op maat. Als sportconsulent helpt Sharlon Benshop cliënten op weg bij het sporten na een revalidatie in Reade, maar ze benadrukt dat het sportloket voor alle Amsterdammers met een chronische aandoening of lichamelijke beperking openstaat.

Maatwerk

Het gaat bij het advies van het sportloket echt om maatwerk met een persoonlijke aanpak, legt Sharlon uit. “We kijken naar wat de wensen zijn qua bewegen en we laten iemand ook nadenken over wat hij of zij leuk vindt. We denken ook dat je het sporten dan langer kunt volhouden.” Bij een revalidatie na bijvoorbeeld een amputatie is het volgens haar ook belangrijk om te kijken wat iemand nog wel kan.

“Ze laten je niet los totdat je zelf de motivatie hebt gevonden om het vol te houden"

Astrid over Sportloket Reade

Tegen het einde van een revalidatietraject komt het sportloket in beeld. “Tijdens een adviesgesprek kijken we dan wat je al hebt gedaan met de sportherapeuten en wat qua sport zou passen. Daar baseren we dan een sportadvies op. Dat kan een gericht advies zijn, maar het ook dat iemand daar nog niet aan toe is. Het kan ook al winst zijn als iemand daar over na gaat denken”, legt Sharlon uit. Zij blijft na dat eerste adviesgesprek contact houden om te kijken hoe het sporten en bewegen verloopt. “Als iemand nog niet is begonnen proberen we de drempels te achterhalen en die weg te halen.” 

Uitdaging door corona

Door de coronamaatregelen is het geven van sportadvies meer een uitdaging geworden, merkt ze. De lockdown zorgde ervoor dat veel mogelijkheden om te sporten bij verenigingen wegvielen. “Het gaat daardoor nu veel meer over motivatie. We proberen het nu meer in te steken op wat wel kan vanuit huis. Het bewegen moet een onderdeel worden van een dagelijks ritme en leefstijl.” 

Astrid kan over die uitdaging meepraten. Ondertussen omschrijft ze zichzelf als een succesvoorbeeld van de persoonlijke aanpak van het sportloket. Afgelopen jaar moest zij revalideren in Reade omdat ze met hevige duizeligheidsaanvallen had. Ze had daardoor een half jaar vooral op bed gelegen, vertelt ze. “Na de revalidatie werd ik aan Sharlon gekoppeld. Zij kwam vrij snel met een aantal opties voor mij. Sporten met een groepje in een park leek mij een goed idee.” 

Thuis aan de slag

Ze geeft daarbij eerlijk toe dat ze ook nog wel aan het idee moest wennen dat ze nu echt ging sporten. “Het was niet een drempel maar een berg. Ik haat sporten.” Nadat ze de eerste keer de groep had gemist, bleef Sharlon contact houden om te vragen hoe het ging. “Dat was precies wat ik nodig had.” Ze trainde uiteindelijk een keer mee met het groepje van Golden Sports, maar toen werd de lockdown afgekondigd. “Ik was blij met corona want ik dacht: dan hoef ik niet meer. Maar Sharlon is een terriër op een hele vriendelijke meedenkende manier. Zij stuurde allerlei filmpjes door met oefeningen en yoga en dat doe ik nu zes dagen per week samen met dochter op afstand.” Dat bevalt haar zo goed dat ze van plan is om dit na corona op dezelfde manier te blijven doen. 

Persoonlijk contact

Het succes van het sportloket zit wat haar betreft in het persoonlijke contact en het meedenken. “Ze laten je niet los totdat je zelf de motivatie hebt gevonden om het vol te houden. Ze leren jezelf te helpen. Ik haakte met sporten meestal af na drie keer. Als ik dat nu had gedaan en Sharlon was er niet geweest dat ik het nu niet meer gedaan. Nu heb ik Sharlon eigenlijk niet meer nodig. Ik ben echt zo blij met haar, want zij heeft mij hier doorheen geloodst.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: