Direct door naar content
Voor Menno (NAH) is sporten in coronatijd essentieel afbeelding nieuwsbericht

Voor Menno (NAH) is sporten in coronatijd essentieel

15 maart 2021

Iedereen weet dat het momenteel lastige tijden zijn om te sporten. Sportaanbieders, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches en andere partijen proberen er voor te zorgen dat er toch nog mogelijkheden zijn. En dat is heel belangrijk. Want voor inwoners met een beperking kan sporten heel veel betekenen. Met sporten komen ze verder en kunnen beperkingen zelfs even op de achtergrond raken.

Sporten op fysiotherapeutische basis met Menno
Het is donderdagmiddag, Menno komt tot rust als hij in zijn auto zit richting Renkum. Zodra hij het bospad bij Quadenoord oprijdt verschijnt er een lach op zijn gezicht. De bosrijke omgeving en het vooruitzicht van de hartelijke groet van Corinne en Robert bij FysioRenkum, doen hem goed. Deze middag geeft hem voldoening, hij geniet en hij is even niet met zijn beperkingen bezig.

In 1994 liep Menno op 16-jarige leeftijd hersenschade op. Er volgde een lange periode van ziekenhuis opnames, operaties en complicaties. Door de schade aan Menno’s hersenen ontstonden zowel lichamelijke, visuele als cognitieve beperkingen. Een jaar later startte hij een beweegtraject samen met de fysiotherapeuten in de zorginstelling waar hij op dat moment woonde. Na verloop van tijd kwam hij daar bij bewustzijn. Menno is daar al zijn fysieke beperkingen gaan snappen en heeft zich ontzettend ingespannen om weer vrij te kunnen bewegen. Ouders, broers, artsen en therapeuten hebben hem daarbij geholpen. “Toen ik uit de zorginstelling werd ontslagen, werd mij medegedeeld: met sporten kan jij nog veel verder komen. Daar heb ik altijd naar geluisterd”.

Sinds het verzorgingshuis is Menno dan ook altijd doorgegaan met sporten. “Ik heb mijn conditie en spierkracht verbeterd”, geeft hij aan. “Ik ben met spinning begonnen waardoor ik in 2011 uiteindelijk de Alpe d’Huez heb gefietst. Ik heb ook moeite met lopen maar dat weerhoudt mij er niet van om op vakantie te gaan naar Zwitserland. Ik werk graag naar doelen toe en kijk vooral naar wat wél kan!”

Ondanks zijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en de vele beperkingen die daarbij komen kijken had hij samen met Professionals in NAH (begeleiding) een goede modus gevonden. Een mooie balans tussen rust, reinheid en regelmaat. Maar toen kwam corona: er ontstond meer druk, de regelmaat was verdwenen en er waren geen momenten meer waarbij die druk er even af kon. Sporten is dan ook essentieel voor Menno. Hij onderhoudt hiermee zijn kracht, conditie en cognitieve gesteldheid. Daarnaast raken de beperkingen even op de achtergrond tijdens het sporten. Dit is voor hem erg belangrijk, zeker in deze tijd waarin hij veel thuis zit. “Ik vind het vreselijk. Ik heb minder afleiding en weinig tot geen contact met anderen. Hierdoor ben ik teveel met mijzelf bezig. Zonder sporten wordt de druk in mijn hoofd teveel”.

Hij is dan ook blij dat hij nog steeds iedere donderdag naar FysioRenkum kan gaan, om te sporten op fysiotherapeutische indicatie. “Als ik thuis kom dan maak ik een online verslag van het sporten. Aan het einde van de avond lees ik alle positieve reacties op dat verslag. Door die externe prikkel, dat anderen zeggen dat het goed is, dan komt bij mij de voldoening, en dan dringt het door.. wow, ik had een goede dag vandaag”  

Andere sportmogelijkheden tijdens corona
Voor Menno is het van belang dat hij blijft sporten tijdens de lockdown. Het is voor hem dan ook mogelijk om op fysiotherapeutische indicatie bij FysioRenkum te sporten. In deze bosrijke omgeving zijn gelukkig ook nog andere mogelijkheden, zoals wandelen en mountainbiken. In de periode dat er centimeters sneeuw lag in de bossen konden mensen zelfs langlaufen. Fysiotherapeute Corinne hierover: “Onze praktijk biedt naast reguliere fysiotherapie een scala aan mogelijkheden om de patiënt beter en sneller te laten herstellen. Zo kan men sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarbij proberen we zo veel mogelijk buiten te sporten, op het terras en op onze nieuwe kunstgrasbaan. Daarnaast organiseren wij op Landgoed Quadenoord wandelingen, tevens onder begeleiding van een fysiotherapeute. Momenteel in groepjes van 2 maar we hopen uiteraard dat dit weer snel anders kan”. Daarnaast heeft FysioRenkum nog veel meer mogelijkheden waar men gebruik van kan maken:

  • Patiënten mogen naast het sporten ook gebruik maken van de sauna en de wirlpool; 
  • Acupuncturisten en sportmasseurs mogen nu gelukkig ook weer werken wat een enorme toegevoegde waarde heeft voor het herstel;
  • Er kunnen fietsen, steps en mountainbikes worden gehuurd. Dit kan zelfstandig;
  • FysioRenkum hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen starten met FysioYoga en FysioTraining, twee smallgroup lessen waarbij er onder begeleiding van een fysiotherapeut persoonsgerichte oefeningen worden gegeven met als doel het voorkomen van terugval van lichamelijke klachten.

Meer informatie
Mocht je meer informatie willen ontvangen over de mogelijkheden bij FysioRenkum dan kun je contact opnemen met Corinne via 06-12546481. Heb je een algemene vraag over sporten in de gemeente Renkum dan kan je altijd contact opnemen met het Sport en Beweegteam, of met de coördinator aangepast sporten via j.harteman@unieksporten.nl.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: