Direct door naar content
"Sporten na mijn amputatie, ik kan het weer dankzij Uniek Sporten" afbeelding nieuwsbericht

"Sporten na mijn amputatie, ik kan het weer dankzij Uniek Sporten"

18 maart 2021

Dianne Vugts-Timmermans (48) uit Vlijmen heeft altijd een actieve leefstijl gehad. Tien jaar geleden zorgde een val in huis voor grote impact op haar leven - zowel fysiek als mentaal. Na jaren van medische trajecten en pijn heeft ze vorig jaar, na overleg met haar arts en na aanvullend onderzoek, noodgedwongen de keuze gemaakt haar onderbeen te laten amputeren.

Vanwege haar sportieve mindset is ze op zoek gegaan naar mogelijkheden om na haar revalidatie in beweging te kunnen blijven. Zo kwam ze terecht bij de pilot van Uniek Sporten Uitleen. Dianne vertelt haar verhaal en over haar ervaringen met Uniek Sporten Uitleen.

"Hoe kan ik sporten als ik een beperking zou hebben?

Nooit had ik hier over nagedacht, want als valide sporter is eigenlijk alles vanzelfsprekend. Ik had een passie voor de racefiets. Naast mijn werk en gezin vond ik het heerlijk om zo mijn hoofd leeg te maken. Tot dat 10 jaar geleden mijn leven ingrijpend veranderde door een val in huis. Om een lang verhaal kort te maken: als gevolg hiervan, in combinatie met een foutieve medische behandeling, heb ik hier een uitbehandelde enkelartrose en een complex regionaal pijn syndroom aan overgehouden.

Omdat verdere behandeling niet meer mogelijk was en mijn kwaliteit van leven enorm terugliep door de heftige pijn en het niet meer mobiel kunnen zijn, is eind juni vorig jaar mijn onderbeen geamputeerd. Voor mij was deze amputatie een bevrijding. Geen pijn meer en de weg leek opeens vrij om weer te gaan sporten! Hoe dat in zijn werk zou gaan met 1,5 been was nog even de vraag.

Door mijn actieve leefstijl - want ook tijdens mijn revalidatie ging ik als een malle - is het volume van mijn stomp enorm sterk afgenomen. Dat was bij het maken van een juiste ‘koker’ aan mijn prothese erg lastig. Al gauw merkte ik dat ik bij mijn huidige prothesemaker ondanks alle goede bedoelingen niet aan het juiste adres was. Er bleven maar dure nieuwe kokers voor mij gemaakt worden, terwijl nu blijkt dat het werken met proefkokers veel effectiever en vooral goedkoper is. Voor zo’n actieveling als ik is dus echt wel een uitgebreide kennis nodig, meer nog dan voor een persoon met bijvoorbeeld vaatlijden die volstaat met 100 meter lopen per dag.

Door de pilot van Uniek Sporten Uitleen voor sportprotheses kwam ik in contact met prothesemaker Frank Jol. Het was of ik in een warm bad belandde! Voor het eerst in al die tijd had ik binnen één dag een goed passende koker. Een verlengstuk van mijn lichaam. Frank meet zelf alles in en op en de koker wordt in eigen huis gemaakt. Tijdens een passessie ga je al meteen lopen of sporten. Daarnaast verblijf je een dagdeel bij 'team Jol' om ervoor te zorgen dat de koker helemaal goed zit als je weggaat. Als ondernemer weet ik wat klantgerichtheid en service op maat is. Nou, dat zit bij deze mensen helemaal goed.

Team Jol biedt een multidisciplinaire formule. Dat wil zeggen dat ze met verschillende professionals samenwerken, zodat alle aspecten aan bod komen om jou zowel fysiek en mentaal in topconditie te brengen. De pilot is meer dan geweldig. Er wordt gestart met een weekvoorziening: momenteel ga ik 1 dag per week naar Amsterdam om daar te bewegen onder het juiste toezicht. Het is nu eenmaal een feit dat bewegen met een prothese een andere training vergt en - heel belangrijk dus - een goede prothesemaker die ervaring heeft met protheses voor hoogactieve mensen. Leeftijd is hierin niet belangrijk: als jij een droom hebt, proberen zij deze samen met jou te realiseren.

Het is een heerlijk gevoel om weer te kunnen sporten. En weet je wat mooi is? Op het moment dat ik bezig ben met sporten, ben ik er helemaal niet mee bezig dat ik een sportster ben met een beperking. Ik kan gewoon mezelf zijn! Met dank aan Uniek Sporten."

Ben je ook op zoek naar een passende sportprothese of -orthese om weer te kunnen sporten? Neem dan voor contact op met Frank Jol: 020-8204284 of stuur een mail naar info@frankjol.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: