Direct door naar content
Beweegcoach Roseline brengt mensen graag samen afbeelding nieuwsbericht

Beweegcoach Roseline brengt mensen graag samen

22 maart 2021

 

Roseline is beweegcoach bij sportloket Uniek Sporten West-Brabant-West. Ze ondersteunt mensen in de gemeente Tholen met een beperking of aandoening bij het vinden van een sport of beweegactiviteit. Ze weet de weg in het (aangepaste) sportaanbod en kan mensen daarom goed helpen bij allerlei vragen. Het resultaat zien, vindt ze het allermooiste aan haar werk. “Mensen zijn zo blij als ze een fijne sport of beweegvorm hebben gevonden.” En daar wordt Roseline dan weer blij van. Roseline: "Ik breng mensen graag samen.”

Maatwerk leveren bij iedere beweegvraag

Het werk van een beweegcoach is echt maatwerk leveren, legt Roseline uit. Soms heb je snel een passende beweegvorm gevonden, maar de andere keer moet je wat langer zoeken. “Vorig jaar kreeg ik een vraag van een jongen uit een Pools gezin. Hij heeft gedragsproblemen en wilde graag op voetbal. Zijn ouders vonden het moeilijk iets voor hem te vinden. Roseline vond een G-voetbalteam waar de jongen aan de slag kon. Ik ging met hem mee, maar zag dat hij daar niet goed op zijn plek was omdat hij veruit de jongste was. Dus zocht ik verder en nam ik contact op met de reguliere voetbalclub in het dorp. En daar ging het meteen goed. Ik zag ook dat de trainer hem heel goed begeleidde, wat voor mij ook altijd belangrijk is.” Ze heeft samen met de ouders toen ook het Jeugdsportfonds aangevraagd, zodat het lidmaatschap betaald kon worden. “De ouders waren me zo dankbaar.”

Roseline vertelt dat het niet altijd haar doel is om iemand bij een sportvereniging te laten aansluiten. “Het doel is eigenlijk altijd meer bewegen, maar hoe we dat bereiken verschilt per persoon.” Ze vertelt dat ook veel kinderen die ze ondersteunt bij de scouting terechtkomen. “Teamsport past soms niet zo. En bij de scouting ligt de nadruk niet op sporten, maar zijn ze wel veel in beweging. Bij ons in de regio heb je de waterscouting, waar veel geroeid en gezeild wordt. Dat is ook een hele mooie manier van meer bewegen.” 

 “Ik kijk altijd naar wat iemand wél kan en niet zozeer naar wat iemand niet kan.”

Van alle sporten proeven tijdens de sportdagen

Roseline organiseert elk jaar de Dag van het Onbeperkt Sporten in haar regio. Mensen met een aandoening of beperking kunnen tijdens deze sportdag allerlei verschillende sporten proberen. Van aangepast tennis, rolstoelbasketbal en hockey tot een blinden hardloopparcours en het uitproberen van ligfietsen. Roseline: “Zo’n sportdag is ideaal om te kijken wat bij je past. Je kan op een hele laagdrempelige manier verschillende sporten uitproberen en hoeft er niet voor naar verschillende verenigingen.” Tijdens deze dagen kunnen de beweegcoaches ook goed zien waar de behoefte ligt, zo ontstond er bijvoorbeeld een aangepaste tennisgroep tijdens de sportdag. Roseline: “Een aantal jongeren was heel enthousiast over het aangepast tennissen. Maar in Tholen was er toen nog geen aangepast tennisaanbod. Omdat we tijdens de sportdag een groepje geïnteresseerden hadden verzameld, wilde de tennisvereniging dit aanbod wel opstarten.”

Beweeggroepen voor ouderen

Dat Roseline graag mensen samenbrengt, blijkt ook uit de verschillende beweeggroepen die ze heeft opgericht. Dat begon met het oprichten van een wandelgroep voor ouderen. “Laatst kwam ik in de supermarkt een vrouw tegen die via ons bij de wandelgroep is aangesloten. Zij vertelde me dat ze door de wandelgroep heel veel is gaan wandelen. En inmiddels is haar bloeddruk omlaag gegaan. Dat is superleuk om te horen, daar doe ik het voor.”

“Ik kreeg ook een vraag van een vrouw die haar man was verloren door corona. Ze wilde meer bewegen, maar ook graag onder de mensen blijven. Wij hadden een fietsgroep opgericht en daar is ze toen bij aangesloten. En door die fietsgroep kwam ze in contact met anderen, waardoor ze ook is aangesloten bij de gymgroep en de wandelgroep.”

Wandelgroepen, fietsgroepen en jeu de boulesgroepen

Na het oprichten van meerdere wandelgroepen en fietsgroepen, keek Roseline waar nog meer vraag naar was. “En toen kreeg ik een vraag van een man en een vrouw die graag een jeu de boules baan wilden in het dorp. Middels een stimuleringsfonds van de gemeente en een subsidie is er toen voldoende geld bij elkaar gespaard om een baan aan te leggen. Deze man en vrouw vroegen zich vervolgens af hoe zij mensen bij elkaar krijgen om met hen te boulen. Nou, daar help ik dan bij. Ik organiseerde kennismakingsdagen en de eerste trainingen. Daar zijn groepjes uit ontstaan die twee keer per week samenkomen om te boulen. Vanwege corona ligt het even stil, maar straks pakken ze het weer op.” 

Zo kijkt Roseline samen met haar collega’s waar de behoefte ligt. Op de planning staat nu het oprichten van een wandelgroep voor chronisch zieken.

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten West-Brabant-West bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere beweegvragen, zoals het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Heb jij een beweegvraag? Neem contact op met Roseline of een van haar collega’s. Stuur een mailtje naar onbeperktsportiefwest@unieksporten.nl of klik hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

Het sportloket Uniek Sporten West-Brabant-West is een samenwerking tussen de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen, Woensdrecht en Halsbergen. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: