Direct door naar content
Uniek Sporten lanceert sporthulpmiddelen platform afbeelding nieuwsbericht

Uniek Sporten lanceert sporthulpmiddelen platform

24 maart 2021

Met een beperking heb je vaak andere hulpmiddelen nodig om te kunnen sporten. Misschien heb jij zelf ook al gemerkt dat het aanvragen, financieren en het krijgen van advies over bijvoorbeeld een sportrolstoel, handbike of prothese nog behoorlijk lastig kan zijn. Voor tienduizenden sporters met een beperking is dat nog altijd een drempel om te gaan sporten. Uniek Sporten lanceert daarom in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een hulpmiddelenplatform: Uniek Sporten Hulpmiddelen. Hier kun je terecht voor advies, aanvraag én de financiële afhandeling van jouw sporthulpmiddel!

Als je met een beperking wil sporten of bewegen en je hebt daar een speciaal hulpmiddel voor nodig, dan is de oplossing nu nog te versnipperd. Deze hulpmiddelen maken sport voor jou mogelijk, maar dan moeten ze wel bereikbaar zijn. Doordat sportrolstoelen of protheses al duur zijn kom je voor de financiering snel in een bos van regelgeving en loketten terecht. Daar moet verandering in komen, want sport moet voor jou ook mogelijk zijn. 

Inclusieve samenleving 

‘’We streven ernaar dat iedere Nederlander een leven lang met plezier kan sporten en bewegen ook ten tijde van corona. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid. De belemmeringen die mensen nu nog ervaren proberen we weg te nemen. Dit initiatief is daar een mooi voorbeeld van!”, aldus Tamara van Ark, Minister voor Medische Zorg en Sport. “Een inclusieve samenleving bereiken we alleen als iemand met een beperking net zo kan functioneren als iemand zonder beperking.”

Uniek Sporten Hulpmiddelen 

De minister heeft Uniek Sporten de verantwoordelijkheid gegeven om de drempel rond sporthulpmiddelen voor jou te gaan verlagen. Dat gaan we doen op het nieuwe platform Uniek Sporten Hulpmiddelen. Dit is de plek waar de kennis van sporthulpmiddelen, begeleiding van aanvraagtrajecten en de aanvullende financiering op één plek samenkomt. Als de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV niet in staat zijn financieel een oplossing voor jou te bieden staat Uniek Sporten Hulpmiddelen met (aanvullende) financiering voor je klaar. 

Eén loket voor sporthulpmiddelen 

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, vindt het een fantastische ontwikkeling dat met de financiële steun vanuit het ministerie één loket voor sporthulpmiddelen ontstaat. “Juist ook als je vanwege de corona maatregelen nog niet naar je vereniging kan, is in de buurt handbiken minstens zo belangrijk. Daarbij willen wij sport voor iedereen met een handicap vanzelfsprekend maken, want als we dat doel bewerkstelligen is onze wedstrijd pas gewonnen.” 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk op: unieksporten.nl/hulpmiddelen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: