Direct door naar content
Kom in de flow met de fitlist van Diede de Groot! afbeelding nieuwsbericht

Kom in de flow met de fitlist van Diede de Groot!

06 april 2021

Wist jij dat sporten met muziek je een extra motivatieboost kan geven? Dat is niet iets wat wij hebben verzonnen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je met de juiste muziek net een stapje harder kan en je kan het dan ook langer volhouden. Maar de vraag is: wat is de juiste muziek? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar de fitlist van rolstoeltenniskampioene Diede de Groot heeft eigenlijk voor ieder wat wils. 

Als je tijdens het sporten muziek hebt op je oortjes, een koptelefoon of een speakertje dan kan je eerder in een flow raken. Dit heb je vast wel eens eerder gehoord van topsporters die een bijzondere prestatie hebben neergezet. Dat positieve effect kun jij ook voelen. Je hebt dan even het gevoel dat je vleugels krijgt en dat je de hele wereld aan kunt. Het mooie daaraan is dat je het sporten ook langer volhoudt, omdat je even alles om je heen vergeet. 

Kom in de flow

Muziek kan helpen om in die flow te komen. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat muziek kan helpen om een bepaald beweegritme aan te houden, zoals bij sporten als hardlopen of handbiken. Onbewust pas je je tempo namelijk aan op de muziek. Klassieke muziek of een ballad zijn daarom niet ideaal om op te sporten. Een dancenummer met een lekkere beat is dan een veel betere keus. Dan is het veel makkelijker om door te gaan! Bij de cooling down kan rustige muziek trouwens wel van pas komen. 

De fitlist van Diede

Als we dan even naar de fitlist die Diede de Groot samenstelde bij de ONBEPERKT Podcast dan zien we van alles waar jij harder door kan gaan sporten. De nummers van Michael Kiwanuka en Miley Cyrus zijn vooral lekker als warming up en om je spieren een beetje te rekken en te strekken. Bij 'Homecoming' van Kayne West en Chris Martin gaat het tempo al wat omhoog. ‘Tijdmachine’ van Dio lijkt daarna een verrassende keuze, maar heeft wel een lekker snel ritme. Een nummer als ‘Passionfruit’ van Drake is een nummer om lekker op door te blijven draaien of lopen. Zo kun je het dus wel even volhouden met de muziek waar Diede graag op sport en naar luistert.

Waar ga jij lekker op?

Een ideale fitlist is natuurlijk persoonlijk. Als jij meer van de gitaren bent dan moet je vooral niet te veel dance in je lijst hebben. Het kan soms ook dat je dat bij het sporten juist vreemd genoeg wel waardeert als een soort guilty pleasure voor jezelf. Wat voor jou het beste werkt tijdens het sporten kun je uitvinden door met verschillende muzieksoorten op te sporten. En als je een paar nummers hebt waar jij lekker op gaat dan maak je daar je eigen playlist van. Inspiratie nodig? Behalve Diede de Groot hebben we ook al fitists van Fleur Jong, Chris Vos en onze podasthosts Wilfred Genee en Eva Eikhout. Check ze hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: