Direct door naar content
“Kickboksen geeft kinderen meer zelfvertrouwen” afbeelding nieuwsbericht

“Kickboksen geeft kinderen meer zelfvertrouwen”

02 april 2021

Kickboksen is een razend populaire sport in Nederland. Het is ook heel erg geschikt voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijk beperking. Sherida Biesma van de Amsterdamse sportschool Legendary Sports heeft al gezien wat het kinderen aan energie geeft als ze zich even op een bokszak mogen uitleven. Ze wil daarom graag speciaal aanbod gaan opzetten voor meer kinderen met een beperking. 

Legendary Sports heeft al een paar jaar drie kinderen met een beperking in verschillende groepen. Twee van hen hebben een verstandelijke beperking en een jongen heeft een lichamelijke beperking aan zijn hand. “Die kinderen wilden ook graag sporten. Wij merkten dat het mixen van kinderen met en zonder beperking niet altijd helemaal lekker liep. Kinderen die geen beperking hebben gaan met sprongen vooruit en die kinderen met een beperking hebben wat extra begeleiding nodig.” 

Werken aan de motoriek

Die extra ondersteuning krijgen de kinderen behalve van de trainers ook van een fysiotherapeut die Sherida bij de lessen had betrokken. “Die heeft ons en de kinderen heel erg geholpen om wat lessen over te nemen. Ook om met de kinderen te werken aan motoriek. Toen we zagen hoe goed dat werkte, dachten we: daar moeten we meer mee gaan doen.” 

Even los op een bokszak

Zeker ook omdat de kinderen de kickbokslessen geweldig vinden, vertelt ze. “Je kan een hele ingewikkelde les voor ze maken, maar dat is helemaal niet nodig. Als je ze tien minuten op een zak laat boksen dan vinden ze dat al helemaal prima. Even los en lekker afreageren.” Een uur is dan vaak nog wat te lang dus zorgt zij voor een les van drie kwartier. “Je ziet dat ze met plezier komen en dat ze vol leven terug naar huis gaan. De combinatie die wij hebben gelegd met de paramedische zorg van de fysio zorgt ook dat kinderen echt terugkwamen.” De ouders en de kinderen merken ook dat ze bij Legendary Sports in goeden handen zijn. 

Lessen bij scholen

Sherida wil graag wat voor kinderen met een beperking betekenen. Dat deed ze al door sportlessen te verzorgen in het kader van Jump-in, wat een soort brug is tussen de school en de sportaanbieders. “Eén van die scholen was de Hasselbraam, een basisschool voor speciaal onderwijs. Daar hadden wij wel gemerkt: dit is iets om mee door te gaan.” Bij de Sport- en Funtoer kon trainster Brenda (zie foto boven dit artikel) kinderen laten ervaren hoe leuk kickboksen is. “Toen dat goed ging, werd gevraagd of wij ook permanent aanbod wilden gaan verzorgen voor deze kinderen.” Dat idee stond bij haar al op de agenda, maar corona had de start nog even in de ijskast gezet. 

Verandering bereikbaar maken

Zodra het kan opent ze haar deuren voor leuke kickbokslessen voor kinderen met een beperking. Volgens Sherida is het ook een hele geschikte sport voor deze kinderen. “Het geeft een stuk weerbaarheid en dat geeft een kind ook meer zelfvertrouwen. Het is het trainen van de fijne en grove motoriek: het zit er allemaal in.” Dat het kickboksen kinderen veel kan opleveren zag zij bij een meisje van 19 die nu al drie jaar bij haar op les zit. “Zij kwam hier eerst heel stilletjes met haar hoofd naar beneden naar de les en sloop altijd weg. Nu heeft ze vrienden bij de les en giebelt ze en maakt ze lol met een ander meisje. Dat is een mooie verandering die we gezien hebben. Dat is supermooi om te zien en dat wil je voor alle kinderen bereikbaar maken!”

Fotocredits: Gemeente Amsterdam | Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: