Direct door naar content
Sporten met een beperking? Gewoon kijken wat kan! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een beperking? Gewoon kijken wat kan!

19 april 2021

Thijs Renes is 11 jaar en heeft cerebrale parese (CP), een bewegingsstoornis veroorzaakt door een beschadiging aan de hersenen. Daardoor heeft hij wat meer moeite met lopen, maar dat weerhoudt hem er niet van elke sport te doen die hij leuk vindt. Thijs voetbalt al drie jaar bij Koninklijke HFC, hij zit op schaatsen en is daarnaast dol op zwemmen. “Probeer het vooral”, raadt zijn moeder Sonja alle ouders in vergelijkbare situaties aan. “Als je kind echt iets wil, kan het vaak veel meer dan je denkt.”

“Zo leek het voor Thijs onmogelijk om zelfstandig te fietsen, maar hij wilde het zo graag leren. Na eindeloos oefenen gaat hij nu zelfs mee mountainbiken in het bos, ook al is dat best lastig voor hem.”

Inclusief sporten
Inclusief sporten betekent dat íedereen – ongeacht een beperking – íedere sport kan uitoefenen. In de praktijk is dat echter vaak nog moeilijk, weet Dennis van der Snoek, coördinator Aangepast Sporten bij Stichting SportSupport. “De ene vereniging heeft G-sport (gehandicaptensport) al volledig geïntegreerd, andere clubs zijn er helemaal niet mee bezig, terwijl zij misschien wel mogelijkheden hebben voor kinderen met een beperking.” Hij zou graag zien dat zowel ouders als verenigingen openstaan om die mogelijkheden per kind te verkennen. Sonja: “Het is een kwestie van uitproberen, ook om verenigingen en begeleiders te vinden met wie het klikt. Na een tijdje weet je wat werkt en wat niet.”

Sporten zonder beperkingen
Thijs kreeg destijds waardevolle hulp van studenten Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem. Vanuit het project Mijn Personal Coach Aangepast Sporten helpen vierdejaarsstudenten kinderen met een beperking een passende sport te vinden. Docent-onderzoeker Afke Kerkstra: “Deze ouders lopen vaak tegen barrières aan, zoals vervoer, financiën of onwetendheid over het aanbod. Onze studenten gaan op basis van de sportwensen van het kind zelf op zoek naar opties in de omgeving, en maken afspraken met verenigingen voor clinics en proeflessen.” Er bleek veel mogelijk voor een achtjarig jongetje met CP, bijvoorbeeld tafeltennis, atletiek, hockey en zelfs schaatsen – een grote wens van Thijs. “In het begin ging dat helemaal niet goed!” lacht Thijs zowel verlegen als trots. “Eerst met een rekje, toen alleen met zijsteuntjes, maar na drie jaar oefenen kan ik het al een beetje zelf.”

Vooruitgang
Het meeste plezier heeft Thijs op dit moment in voetballen. Dat hij daarbij wel eens omvalt, neemt hij op de koop toe. “Hij is in drie jaar geweldig vooruitgegaan in rennen en balvaardigheid”, zegt zijn voetbaltrainer Hans Wolf. “Bij Koninklijke HFC is G-voetbal met drie jeugdteams en twee seniorenteams inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van de club. Dankzij tien trainers, ruim vijftien vrijwilligers en alle ouders/verzorgers kan er drie keer per week worden getraind en competitie gespeeld. Daarnaast is er jaarlijks een groot G-toernooi. De G-teams horen helemaal bij de club, met echte shirtjes en een echt logo. Wij denken wel na over de indeling van de teams, maar iedereen is welkom om veel plezier te komen beleven.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: