Direct door naar content
TV-tip: ‘Mari staat op’ afbeelding nieuwsbericht

TV-tip: ‘Mari staat op’

30 april 2021

Hoe ziet de Nederlandse samenleving eruit door de ogen van mensen met een beperking? Dat is de vraag die filmmaker Mari Sanders stelt in zijn nieuwe EO-serie ‘Mari staat op’. In vier delen neemt hij je mee in zijn persoonlijke zoektocht door Nederland. Hij vraagt zich daarbij continu af of hij met zijn beperking wordt geaccepteerd door mensen zonder een beperking. 

Je zou Mari kunnen kennen van zijn eerdere documentaireserie ‘Rolstoel Roadmovie’, waarbij hij wilde laten zien hoe je in je rolstoel op reis kunt door Europa. Hij kwam daarbij veelvuldig letterlijk en figuurlijk tegen drempels aan. Hij sprak in verschillende landen met mensen met een beperking over hun situatie in hun land.

Op achterstand

Bij zijn nieuwe serie wil hij laten zien dat je met een beperking in Nederland ook vaak op een achterstand staat. “Velen van ons worden onbewust, maar structureel achtergesteld. Zo gaan we bijvoorbeeld naar speciale scholen en wordt ons continue een helpende hand aangeboden. Dat doet wat met mij, maar ook met onze samenleving.”

In actie!

De titel van de serie ‘Mari staat op’ komt op verschillende manieren terug in de hele serie. In de eerste aflevering kijkt hij bijvoorbeeld naar de kans om weer te kunnen staan. In de laatste aflevering besluit hij dat het tijd is om op te staan en in actie te komen. Hij neemt een reclamebureau in de arm om een campagne op te zetten om van mensen met een beperking af te helpen van het beeld van hulpbehoevende wezens. Die campagne wordt eind april vlak voor de start van het programma gelanceerd. ‘Mari staat op’ kun je vanaf zondag 9 mei om 20.25 uur bij de EO op NPO 2 zien. 

Bekijk hier alvast de trailer van de serie: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: