Direct door naar content
“Skills Club zorgt voor nieuwe vriendschappen” afbeelding nieuwsbericht

“Skills Club zorgt voor nieuwe vriendschappen”

30 april 2021

Kinderen met autisme, ADHD en ADD vallen vaak bij sport net tussen wal en schip: bij reguliere sportclubs passen ze meestal niet maar ze horen ook niet bij g-sport. Speciaal voor deze groep heeft jeugdpsycholoog Tessa Blom de Skills Club opgezet. Hier kunnen kinderen op twee locaties in Amsterdam lekker een uurtje bewegen met een leuke trainer. Zij ziet daar bij de kinderen onderling mooie nieuwe vriendschappen ontstaan. 

Tessa Blom is met haar stichting S&B verantwoordelijk voor sportstimulering op de zogenaamde Cluster 4 scholen. Zij heeft op die manier al verschillende kennismakingslessen voor deze kinderen opgezet. Omdat het voor ouders niet altijd mogelijk is om kinderen te halen en te brengen is zij eerder ook een naschoolse activiteit gestart. Zo had ze al een groepje voor judo en voetbal. “Het zijn kleine scholen dus lukt niet altijd om een groepje per sport vol te krijgen. En soms zeggen kinderen na een keer basketbal dat ze weer iets anders willen doen.” Zo kwam ze op het idee van de Skills Club. “Het maakt niet uit wat ze doen als ze maar lekker sporten en lekker bezig zijn. Het is sport en spel met extra aandacht voor gedrag. Dat organiseren we bij het naschools aanbod. Kinderen kunnen zich daar via hun gymjuf of via hun school voor aanmelden.” 

Skills Club in de wijk

Tessa begreep dat er ook interesse was bij kinderen die niet op een van die scholen zitten. “Die liepen ook vast. Het zijn toch kinderen die tussen wal en schip vallen qua sport. Soms zijn kinderen helemaal op hun plek bij een gewone voetbalvereniging. Gaat ook prima. Er zijn ook veel kinderen met een gedragsprobleem die niet bij een gewone club passen en niet bij g-sport horen. Daarom dachten we: laten we de Skills Club gewoon in de wijk opzetten.” Daarmee zijn de activiteiten op twee locaties in de stad open voor alle kinderen die zich voor het speciale aanbod willen aanmelden.

Meer dan een uurtje bewegen

Door corona werd de Skills Club de afgelopen periode buiten georganiseerd. Daardoor zag Tessa de groepjes kleiner worden, maar dat maakte het plezier in het sporten niet minder bij de kinderen. “Het is voor sommige kinderen echt hun plek om te kunnen bewegen. Ze kunnen ook niet altijd in de buurt sporten. Het zijn ook kinderen die niet zoveel vrienden hebben. Dan is het mooi om te zien dat er ook nieuwe vriendschappen ontstaan. Kinderen ontmoeten elkaar hier en zijn daarbuiten gaan afspreken. Het is dus meer dan een uur lekker bewegen. Ze zijn samen en hebben ook een sportclubje net als hun oudere broer of zus.” 

Sociale vaardigheden leren

Het samen sporten is volgens de jeugdpsycholoog erg belangrijk voor deze kinderen om sociale vaardigheden te leren. “Het is een veilige afgebakende omgeving met ervaren trainers waar ze leren samen spelen en omgaan met winst en verlies en doorgaan als het niet lukt. Ze leren ook te luisteren naar iemand anders dan hun eigen juf of meester.”

Twee locaties

De Skills Club wordt nu op twee locaties georganiseerd: op maandagmiddag op het schoolplein van de Pro Rege Noorderhofschool in Amsterdam Nieuw-West en op zaterdagochtend bij de Dongeschool in Amsterdam Zuid. “Daar hebben we nu twee vaste groepjes. Dat maakt ook dat daar makkelijk andere kinderen bij aan kunnen sluiten.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: