Direct door naar content
Michiel bedacht een ‘blindengeleide robot’ afbeelding nieuwsbericht

Michiel bedacht een ‘blindengeleide robot’

06 mei 2021

Door een defect gen heeft Michiel een visuele beperking. Zijn netvlies brak steeds verder af, wat er toe zou leiden dat hij helemaal blind zou worden. Dankzij een unieke oogoperatie die succesvol is verlopen gaan zijn ogen niet verder meer achteruit. Nu wil hij ook graag andere blinden helpen. 

Michiel was de eerste Nederlander bij wie deze operatie werd uitgevoerd. Het doel was vooral om de achteruitgang van zijn ogen te stoppen, maar na een paar weken kon hij letterlijk vooruitgang zien, vertelt hij tegen Hart van Nederland. “Ik ervaar dat mijn nachtblindheid duizend keer beter is geworden. Op een geven moment zag ik ook een ster. Dat is echt wel heel erg gaaf.” 

Vervanger voor blindengeleidehond

Hij ziet nog steeds maar twintig procent, maar dat betekent wel dat hij zijn blindengeleidestok op straat niet meer nodig heeft. Zijn kennis en ervaring wil hij nu gaan gebruiken om een apparaat te ontwikkelen om blinden en slechtzienden veilig over straat te helpen. Je zou het kunnen zien als een elektronische vervanger van de blindengeleidehond. 

Het idee kwam van zijn vriend Meindert die nogal gefrustreerd raakte over zijn hond. “Op een gegeven had hij meer interesse in de frikandellen die onder de bankjes verstopt lagen dan in het geleidewerk. Toen zei ik: ik zou je moeten inruilen voor een robot.”

Bijsturen op veilige route

Het apparaat heeft ook iets van een robot. Het bestaat uit een stok met een kastje eraan dat met wieltjes over de straat rolt. Daarmee wordt de hele omgeving gescand. “Die wielen sturen jou voortdurend op de juiste route. Je bepaalt je eigen snelheid, maar zodra je van de veilige route afwijkt dan gaat-ie jou bijsturen of zelfs de rem erop gooien”, legt uitvinder Michiel uit. Hij heeft nu al een eerste prototype, die hij nog verder gaat testen en doorontwikkkelen. Het zal dus nog wel even duren voor je deze wieltjes in straten hoort. 

Bron: Hart van Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: