Direct door naar content
“Boccia-spelers TeamNL groeien als mens” afbeelding nieuwsbericht

“Boccia-spelers TeamNL groeien als mens”

20 mei 2021

De Sporthallen Zuid in Amsterdam is de thuisbasis van het TeamNL Paralympisch Topsportprogramma Boccia. Hier trainen negen topsporters in deze balsport onder leiding van hoofdcoach boccia Joep Pelsser. Hij ziet dat het trainen een groot effect heeft op de sporters. En dat gaat veel verder dan alleen in boccia. “Je ziet op alle vlakken een enorme ontwikkeling bij de spelers.”

Boccia is een balsport die lijkt op petanque en bowls. Het is voor iedereen, met of zonder beperking, een geschikte sport om op een gelijkwaardige manier te beoefenen. “Ook als je minder kracht hebt kun je prima winnen van mensen die meer kracht hebben. Boccia biedt sporters met zwaardere beperkingen in kracht of coördinatie ook de mogelijkheid om op hoog niveau aan sport te doen.” 

Zelfstandiger

Dat de leden van het TeamNL Boccia team topsport doen staat zonder twijfel vast. Ze trainen vier tot vijf keer per week op kracht, conditie en ook op mentale aspecten van hun sport. Coach Joep ziet dat de sporters die hij traint de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Vooral de fysieke vooruitgang springt wat hem betreft in het oog. “Dat zorgt ervoor dat ze beter in boccia worden, maar ook dat ze zelfstandig naar het toilet kunnen of iets kunnen oppakken van de grond. Het mooiste voorbeeld vind ik een sporter die begon in instelling met 24uurs hulp en nu zelfstandig woont met één uur hulp in de week. Dat komt niet alleen door boccia, maar het heeft zeker een bijdrage geleverd.” 

Grenzen verleggen

Hij ziet ook dat de boccia-spelers meer zelfvertrouwen krijgen door de training. “Uiteindelijk is het steeds een beetje verleggen van de grenzen. Zeker in de fysieke training komt dat terug. Je gaat steeds iets doen wat je dacht dat je niet kon. Dan bouw je zelfvertrouwen op.” Joep ziet dat ook terug in teamleden die van ver naar Amsterdam moeten komen en zelfstandig gaan reizen in plaats van met de taxi te komen. “Als ze ontdekken dat dat goed gaat denken ze: ik kan ook naar verjaardagen gaan waar ik anders niet naartoe ging. Ze groeien dus echt als mens.” 

Persoonlijke ontwikkeling

Het topsportprogramma heeft als doel om de sporters uit te dagen met een duidelijk doel. “Als duidelijk is wat ze daarvoor moet doen, en dat is heel wat, dan kunnen ze daar naar toe werken. Goed rusten en gezond eten horen daar ook bij. Persoonlijke ontwikkeling is daarom binnen het programma erg belangrijk. Ik zie dat sporters volwassener worden. Ook als je de top uiteindelijk niet haalt heeft het trainingsprogramma volgens mij ook veel waarde voor de sporters.” 

Bredere doelgroep

Met de gedachte dat de aanpak bij de boccia-spelers zulke mooie effecten laat zien, wil Gehandicaptensport Nederland meer gaan doen. “Want het is eigenlijk jammer dat dit programma maar zo’n kleine groepje bestemd is. We gaan daarom later dit jaar starten met een project wat we School of Sport & Health noemen. Het doel is om daarmee een dagbestedingsplek te creëren gericht op sport, gezond leven en persoonlijke ontwikkeling.” Het idee is dat mensen met een beperking daar twee dagen in de week een vergelijkbaar programma kunnen krijgen als de boccia-spelers. Dat zal niet alleen op boccia gericht zijn, maar juist ook op allerlei sport- en spelactiviteiten en workshops over gezond eten en slapen. “Daarmee hopen we een bredere groep te betrekken die hiervan zou kunnen profiteren.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: