Direct door naar content
Nieuwe prothese geeft Jan weer vrijheid afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe prothese geeft Jan weer vrijheid

27 mei 2021

Jan Lolkema is jarenlang scheidsrechter geweest in het amateurvoetbal, maar door een ernstig ongeluk op zijn werk kon hij zijn passie niet meer uitoefenen. In 2018 moest zijn rechteronderbeen namelijk worden geamputeerd. Dankzij een nieuwe prothese van OIM Orthopedie die hij gefinancierd kreeg via Uniek Sporten Hulpmiddelen, kan hij straks weer fluitend over het voetbalveld rennen. “Ik heb zo weer een stuk vrijheid terug.”

Jan kreeg zijn nieuwe beenprothese vandaag uitgereikt door instrumentmaker Jan Hendrik van der Molen van OIM Orthopedie. Afgelopen jaar had hij al een zelfde soort prothese kunnen proberen. Die eerste test was tijdens een bijzondere wedstrijd van het Nederlands Amputatievoetbalteam. Het voelde voor hem gelijk ook als zijn terugkeer als scheidsrechter. Door corona waren daarna helaas voor Jan geen wedstrijden meer om te fluiten. “Ik heb die prothese misschien twee keer kunnen proberen in een wedstrijd. Maar dat beviel zo goed! Het is zo’n uniek gevoel: het is alsof je met één been op een trampoline staat te springen.” 

Sportwensen

Instrumentmaker Jan Hendrik van der Molen van OIM Orthopedie heeft een grote rol gespeeld in het bezorgen van dat bijzondere gevoel. Toen Jan net was geamputeerd kwam hij al bij OIM Orthopedie voor zijn dagelijkse prothese. “Daar kan ik mee lopen, maar die is absoluut niet geschikt om mee te gaan rennen om te tennissen, wat ik ook graag doe. Dat kan het kniegewricht in die prothese niet aan.” Het was de taak van Jan Hendrik om uit te vinden wat bij de sportwensen van Jan zou passen. “Als iemand voor het eerst met een prothese gaat revalideren weet je nog niet wat diegene daadwerkelijk aankan. Je kunt wel wensen hebben maar misschien is het niet eens haalbaar. Op het moment dat iemand meer aankan dan wat de prothese biedt, ga je daar in mee naar het hoogst haalbare voor die persoon om zijn doelen te bereiken.”

"Het is zo’n uniek gevoel: het is alsof je met één been op een trampoline staat te springen"

Jan Lolkema

Weer fluiten

Jan had al vrij snel duidelijk gemaakt wat zijn ambities waren: hij wilde weer terug op het veld als scheidsrechter. Jan Hendrik ging daarom met andere specialisten bij OIM Orthopedie kijken hoe ze een passende prothese konden maken voor Jan. Ze keken daarbij vooral naar de bewegingen die je als scheidsrechter veel maakt, want dat was voor Jan het duidelijkste doel. “Het weer kunnen fluiten staat voor mij voorop. Op welk niveau maakt mij niet uit, zo hoog mogelijk natuurlijk. Maar het belangrijkste vind ik dat ik weer plezier heb in het leiden van een wedstrijd met die jongens.” Naast die passie is Jan ook veel te vinden op de tennisbaan. Tennis doet hij in een rolstoel, maar met zijn nieuwe prothese hoopt hij ook staand mee te kunnen spelen met spelers die zonder hulpmiddel kunnen lopen. 

Bewegingsvrijheid

De prothesemakers van OIM Orthopedie ontdekten bij het bestuderen van de bewegingen van zowel het fluiten als het tennissen dat daar veel rennen en stoppen bij komt kijken. “Met een blade zou Jan daardoor niet uitkomen, want dan heb je geen hielcontact. Met een speciale voet die net is ontwikkeld heeft hij veel meer bewegingsvrijheid en kan hij snel stoppen en draaien op het veld.” 

Financiering met Uniek Sporten

Jan liep alleen nog tegen een groot probleem aan met zijn sportprothese: de financiering. Zijn zorgverzekering wilde het bedrag niet vergoeden en ook via de WMO kon hij geen aanspraak maken op een vergoeding. Toen hij op LinkedIn een berichtje van Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) las dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn, trok Jan de stoute schoenen aan en reageerde daarop dat sporthulpmiddelen als protheses niet voor iedereen toegankelijk zijn omdat ze niet te betalen zijn. “Daarop reageerde Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, dat speciaal voor dit soort gevallen het Uniek Sporten Hulpmiddelen-loket heeft ingericht.” Zo kon hij snel verder worden geholpen en kon zijn sportprothese met het doorlopen van een aantal stappen ook echt worden gerealiseerd. Bij dit loket werkt het namelijk zo dat als je geld tekort komt door afwijzingen van de bestaande regelingen zoals de WMO en de zorgverkering dat Uniek Sporten al 85% van je aanvraag vergoed. Het overige deel kun je via een eigen bijdrage of crowdfunding financieren. 

Drempel lager geworden

Rob van Willegen, manager marketing & communicatie bij OIM Orthopedie, is erg enthousiast over wat Uniek Sporten Hulpmiddelen biedt aan sporters met een beperking. “Wij zetten ons met het programma OIM Aktief al enkele jaren in om mensen die willen sporten te helpen om te starten door het wegnemen van drempels. We hebben adviseurs in het hele land zodat je altijd dichtbij iemand hebt die je kan adviseren over het beginnen met sporten met een pro- of orthese en die alles weet over die hulpmiddelen.” Die adviseurs hebben vaak ook mensen in hun netwerk die goed kunnen begeleiden bij het beginnen met sporten, want dat is voor veel sporters wel belangrijk. “We hebben het proberen van sporthulpmiddelen ook zo laagdrempelig gemaakt.” Ook hij zag dat het bij elkaar krijgen van het geld voor een hulpmiddel voor veel mensen lastig is. “Zeker als je zoals bij Jan bij de zorgverkering of de WMO nul op het rekest krijgt. Daarom vind ik Uniek Sporten Hulpmiddelen echt een belangrijke stap, waardoor de drempel om te kunnen sporten met een beperking een stuk lager is geworden.” 

Jan zelf kan iedereen ook aanraden om net als hem bij het Uniek Sporten Hulpmiddelen-loket aan te kloppen. “Schroom niet om je daar te melden, want sport geeft je zoveel plezier. Dat voordeel kent geen drempels!” 

Wil je net als Jan ook sporten met een hulpmiddel of wil je eerst iets uitproberen? Ga dan naar Uniek Sporten Hulpmiddelen voor alle informatie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: