Direct door naar content
Lauri schreef boek over haar lichte beperking afbeelding nieuwsbericht

Lauri schreef boek over haar lichte beperking

01 juni 2021

Het is op dit moment boekenweek en dat betekent dat allerlei auteurs met een nieuw boek komen. Eén van de bijzondere nieuwe titels die deze week verschijnen is ‘Tussen 3 werelden’ van Lauri Stolk (22). Wat extra bijzonder is aan dat boek is dat Lauri een licht verstandelijke beperking heeft. Zij zag namelijk dat er eigenlijk bijna nog geen boeken waren geschreven door mensen met een beperking zelf. 

Natuurlijk zijn er wel boeken die over mensen met een beperking gaan, toch miste Lauri boeken met hoofdpersonen waar zij zich echt mee kon identificeren. Daarom besloot ze maar zelf het boek te gaan schrijven wat ze zelf graag zou willen lezen. “Een boek schijven is niet moeilijk. Wat wel moeilijk is, is je hele ziel blootleggen, om alles waar je zelf mee zit te delen”, zegt ze in een interview met BN De Stem. 

Verhalen bedenken

Dat schrijven was voor haar geen nieuwe hobby, want ze had altijd al fantasieverhalen in haar hoofd zitten. “Toen ik elf was had ik een verhaal in mijn hoofd en dacht ik: ik moet het gaan opschrijven. Op een gegeven moment dacht ik: oh ik heb per ongeluk een boek geschreven”, zegt ze in deze video. Na dat begin kreeg ze de smaak te pakken en bleef ze schrijven. Bij haar nieuwste boek heeft ze nog meer van haar zelf geprobeerd te vertellen. Ze was daardoor ook bang voor de reacties van mensen. “Ik kan wel dingen niet gaan opschrijven omdat mensen mij misschien raar vinden, maar ik ben ook gewoon goed zoals ik ben.”

Beperking accepteren

Het boek gaat over Emma, waar Lauri veel eigenschappen van zichzelf in heeft verstopt. Zo worstelt Emma net als de schrijfster met haar beperking. Emma is 20, maar van binnen is een meisje van 12. Lauri heeft het boek daarom ook geschreven alsof je de gedachten van een pubermeisje leest. “Ze maakt in het verhaal een karakterontwikkeling door. Ze wordt niet ineens volwassen, maar weet haar beperking wel beter te accepteren”, vertelt ze over haar boek. 

Persoonlijk boek

Ze vond het belangrijk om het personage dicht bij haar zelf te houden. “Dan wordt het boek mooier. Als ik over een paardenmeisje zou schrijven, zou het boek minder goed zijn, want ik ben niet geïnteresseerd in paarden.’’

Komende zaterdag 5 juni wordt het boek van Lauri feestelijk gepresenteerd. De burgemeester van haar woonplaats Oostvoorne krijgt dan het eerste exemplaar overhandigd. Meer informatie over het boek vind je op haar website.  

Bekijk ook dit interview met haar:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: