Direct door naar content
Racerunning wordt Frame Running! afbeelding nieuwsbericht

Racerunning wordt Frame Running!

14 juni 2021

De in Nederland al erg populaire sport Racerunning krijgt een nieuwe naam: Frame Running. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft deze naamswijziging goedgekeurd. En daarmee is de sport ook paralympisch geworden: bij de Spelen van Parijs 2024 zal Frame Running voor het eerst op het programma staan. Aan de sport zelf verandert niets, het blijft een ideale manier de vrijheid van het lopen te voelen als dat in het dagelijks leven niet zo vanzelfsprekend is. 

Het is niet vreemd dat Frame Running aan het Paralympisch programma wordt toegevoegd, want internationaal groeit deze relatieve nieuwe sport enorm. Het mooie aan frame running of racerunning is dat het kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld Cerebrale Parese, Spina Bifida of spasmen de mogelijkheid geeft om met ondersteuning over een atletiekbaan of op straat te lopen of te rennen. 

Drie wielen

Het belangrijkste onderdeel om deze sport te beoefenen is de racerunner of zoals het nu heet het Running Frame. Dit is een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen (één voor en twee achter). Doordat je goed kunt steunen op deze loopfiets krijg je veel meer vrijheid en kun je stapje voor stapje gaan lopen. Dat rennen over de atletiekbaan geeft een superlekker gevoel. 

Even uit de rolstoel

Voor Sigrid Scholten uit Ede (zie foto) is het bijvoorbeeld een ideale sport omdat ze zo haar benen niet hoeft te belasten. “Normaal zit ik in een rolstoel en bij racerunnen is het fijn dat je even een keer uit je rolstoel kunt en dat je je spieren op een andere manier traint”, vertelde zij eerder al in een interview. Via Uniek Sporten Hulpmiddelen kon zij een eigen racerunner aanvragen. 

Andere sporten met frame

Het materiaal bij deze sport is ook de reden voor de naamswijziging geweest. Het IPC gaat namelijk voortaan naar het hulpmiddel kijken voor de sport en dat is hierbij natuurlijk het frame. Zo krijg je ook de sporten Frame Voetbal en Blade Running. Voor internationale Frame Running wedstrijden zijn nu ook classificaties bepaald, maar daar merk je in Nederland bij wedstrijden nog niks van. En als je nog geen wedstrijdjes doet, verandert er helemaal niks. Dan blijft Frame Running vooral lekker lopen of rennen achter je frame! 

Wil je meer weten over Frame Running? Ga dan naar deze pagina voor alle info en een atletiekclub bij jou in de buurt. Voor meer informatie over het lenen of aanschaffen van een frame kun je bij Hulpmiddelen terecht. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: