Direct door naar content
Met rolstoelvaardigheden word je zelfstandiger afbeelding nieuwsbericht

Met rolstoelvaardigheden word je zelfstandiger

15 juli 2021

Een handbewogen rolstoel lijkt voor een buitenstaander misschien makkelijk: gewoon met je armen de wielen voortbewegen. Als jij zelf in een rolstoel weet je dat dit echt veel nieuwe vaardigheden vraagt. Uit een onderzoek van Marleen Sol van de Hogeschool Utrecht komt naar voren dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk met rolstoelvaardigheidstrainingen te beginnen. Kinderen die door een verminderde loopfunctie in een rolstoel komen, leren zo al vroeg om met een rolstoel om te gaan. En dat maakt kinderen zelfstandiger. 

Marleen Sol vindt dat er meer aandacht moet komen voor het aanleren van rolstoelvaardigheden. In haar onderzoek kwam ze erachter dat veel kinderen al op jonge leeftijd binnen of buitenshuis gebruik maken van een rolstoel. Alleen is het leren rijden en manoeuvreren met een rolstoel nog niet altijd een groot onderdeel in de revalidatiebehandeling. “En dat is juist zo belangrijk, omdat we zien dat het ontwikkelen van rolstoelvaardigheden zelfredzaamheid kan vergroten. Deze kinderen kunnen daardoor wat hun vriendjes ook kunnen: buiten spelen en zelfstandig op pad”, zegt ze op HU.nl

Meer zelfvertrouwen

In haar onderzoek heeft Sol een test ontwikkeld om de rolstoelvaardigheden bij kinderen te meten. Daarbij wordt gekeken naar rijden, slalommen en verhogingen op- en afrijden. Daarnaast heeft ze ook een vragenlijst ontwikkeld over het zelfvertrouwen in het gebruik van de rolstoel te meten. Doordat zij in het onderzoek kinderen en jongeren lagere tijd volgde kon ze zien dat de rolstoelvaardigheid- en fitheidtraining zorgde dat kinderen actiever, vaardiger, fitter werden en het zorgde voor meer zelfvertrouwen.

Niet afhankelijk van anderen

Over die positieve effecten van zo’n training kan Tess (16) meepraten. Zij heeft spina bifida en kreeg na 18 maanden al haar eerste rolstoel. “Ik heb bij die training heel veel geleerd: hoe ik moet omgaan met mijn rolstoel, maar vooral dat ik kan denken in mogelijkheden. Ik kan echt superveel met mijn rolstoel en dat geeft een gevoel van vrijheid. Dat je niet meer afhankelijk bent van iemand anders. En je gewoon kan gaan en staan waar je wilt.”

Lees meer over dit onderzoek op HU.nl

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: