Direct door naar content
“(S)Cool on Wheels opende de ogen van de klas” afbeelding nieuwsbericht

“(S)Cool on Wheels opende de ogen van de klas”

15 juli 2021

Vlak voor de zomervakantie kreeg een klas van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam een speciale (S)Cool on Wheels clinic. Deze les over sporten met een beperking was vorig jaar door docent Domenico Mertens aangevraagd omdat ze in de klas een jongen had die in een rolstoel zat. Dit voorjaar is Sam helaas veel te vroeg overleden aan kanker. Domenico wilde de clinic die voor juli gepland stond toch door laten gaan. “Ik vond het fijn om zo samen met de klas Sam te gedenken.”

Domenico had al verschillende initiatieven genomen om Sam een mooie dag te gunnen. Zo kwam Ajax-mascotte Lucky al eens langs met een shirt met de handtekeningen van alle Ajacieden. “Hij kwam tot het laatst naar school en deed het liefst mee met de sportlessen. Dan zei hij ook altijd: ‘ik vind het zo leuk, maar ze ontzien mij wel een beetje. Niemand durft mij aan te tikken’. Daarom leek mij de clinic van (S)Cool on Wheels ook zo leuk voor hem.”

Samenkomen met de klas

Fonds Gehandicaptensport reageerde in november al enthousiast op zijn verzoek, maar door de lockdown kon de geplande clinic van december niet doorgaan. Uiteindelijk werd een nieuwe datum gevonden in de laatste week voor de schoolvakantie. In de tussentijd was Sam, die eerst botkanker had en later ook longkanker, helaas overleden. “Dat was natuurlijk heel erg heftig voor de klas. Door corona waren we ook nog niet echt met de hele klas samengekomen”, vertelt Domenico.

Beste medicijn

De clinic werd zo ook een belangrijk moment in de verwerking van het verlies van een klasgenoot. “We hebben eerst om half negen ’s ochtends een boompje voor Sam geplant met een paaltje erbij. Zijn ouders waren daar ook bij aanwezig. Dat was heel erg beladen en aansluitend kwam rolstoelbasketballer Paul Toes langs voor de clinic. Ik moet zeggen: hij was het beste medicijn voor de dag. Hij had zo’n nuchtere manier van spreken. Hij vertelde met zoveel passie en droge humor. De klas lag echt dubbel. Het was een soort conference.” 

“Ik had hem ook heel graag die dag met zijn klas gegund. Hij was niet aanwezig maar in ons hart was hij er wel"

Domenico Mertens

Paul vertelde de klas heel open zijn verhaal en hoe hij het rolstoelbasketbal had ontdekt en dat hem dat al tot de Paralympische Spelen bracht. “De moraal van zijn verhaal was: het maakt niet uit wat je hebt je kan altijd sporten. Hij gaf voorbeelden van mensen zonder armen die sneller zwemmen dan hijzelf. Hij zei: ‘er is geen enkele sport die je niet kan doen met een beperking. Dat opende de ogen bij de klas.”

Zelf in rolstoel ervaren

Na zijn verhaal gingen ze de sporthal in om zelf aan de slag te gaan. “Ik hield mijn hart nog vast; gaan ze niet met hun vingers in de spaken, of gaan ze niet botsen. Maar Paul had leuke instructies en ging allerlei spelletjes spelen in de rolstoel”, vertelt Domenico. Hij kijkt dan ook met een goed gevoel terug op de clinic. “De kinderen werden echt bewust van het feit dat mensen met een handicap ook kunnen sporten en dat het een speciale discipline is die bewonderenswaardig is. Ze zullen met kennis naar de sport kijken en ze hebben het ook ervaren.” 

Het viel hem op dat zijn leerlingen veel minder competitief waren tijdens het rolstoelbasketballen. “Het was echt een nieuwe sport die ze onder de knie wilden krijgen. Ze hebben op die manier vanuit de perspectief van iemand met een beperking de sport beleefd.” 

Sport als verwerking

De ouders van de overleden Sam waren ook aanwezig bij de clinic. “Dat maakte het echt een geslaagde en bijzondere dag”, vervolgt de docent van het Metis Montessori College. “Ik had hem ook heel graag die dag met zijn klas gegund. Hij was niet aanwezig maar in ons hart was hij er wel. Dat maakte heel veel goed. Het sloot het jaar niet perfect af, want je zou alles opgeven om die jongen erbij te houden in je klas, maar dat is niet gelukt. Dan moet je daar op een andere manier mee omgaan en sporten bleek daar perfect voor.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: