Direct door naar content
Olympic Festival: demonstratieduel rolstoelhandbal grote blikvanger op dag van inclusie afbeelding nieuwsbericht

Olympic Festival: demonstratieduel rolstoelhandbal grote blikvanger op dag van inclusie

28 juli 2021

Maandag was de dag van inclusie op het TeamNL Olympic Festival in Scheveningen. Een uitgelezen gelegenheid voor Uniek Sporten om samen met NOC*NSF nog eens te laten zien hoe leuk en belangrijk sporten voor iedereen kan zijn, ook als je een beperking hebt. Om die boodschap extra kracht bij te zetten, werd op het Cruyff Court aan het Scheveningse strand een demonstratieduel rolstoelhandbal gespeeld door prominente sporters met en zonder beperking. 

Onder andere voormalig wereldkampioen schaatsen (1000m) Barbara de Loor en parazwemmer Thijs van den End ondervonden aan den lijve hoe het is om in een rolstoel te handballen. Plezier stond voorop, al beschouwden de meeste deelnemers het duel toch ook als een serieuze sportieve uitdaging, die ze graag wilden winnen.

Dynamisch

“Dit is wel een heel dynamisch spelletje!”, concludeerde Van den End na afloop in gesprek met instructeur van (S)Cool on Wheels John van der Meer, die vrijdag tijdens de opening van het Olympic Festival nog Koning Willen Alexander ontmoette. “Zelf sport ik nooit in een rolstoel. En dit is ook nog eens een sportrolstoel, juist dat maakt het zo dynamisch. Je moet de bal controleren en tegelijkertijd ‘rollen’, dat kan best ingewikkeld zijn. Maar het ging aardig!”

‘Sport heeft alles voor persoonlijke ontwikkeling’

Barbara de Loor, ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport, merkte tijdens de wedstrijd direct weer waarom sport voor iedereen zoveel  kan betekenen. “In sport zit eigenlijk alles. Samenwerken, omgaan met tegenslagen, maar ook het toewerken naar een doel en grote euforie. Eigenlijk heeft het alle elementen die waardevol zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Jong of oud, dik of dun, met of zonder beperking, wat de situatie ook is, sport is voor iedereen.” Overigens had De Loor zich ook prima vermaakt tijdens de wedstrijd. “Het maakt niet zoveel uit wat het is. Als ik meedoe aan iets wat op beweging lijkt, word ik bloedfanatiek!”

‘Echt iedereen moet kunnen sporten’

John van der Meer zag het fanatisme bij de deelnemers met tevredenheid aan. Met clinics vanuit (S)Cool on Wheels laat hij vrijwel dagelijks schoolkinderen ervaren hoe het is om te sporten als je een beperking hebt. “Echt iedereen moet kunnen sporten, ook mensen met een beperking. Want dat je een beperking hebt, of het nu aangeboren is of door een ongeluk of ziekte, betekent helemaal niet dat sporten niet mogelijk is. Kun je bijvoorbeeld niet lopend sporten, dan kan het dus heel goed in een rolstoel. Dat is toch ideaal?!” 

Ben je op zoek naar een leuke (nieuwe) sport die pas bij jouw beperking? Neem dan eens een kijkje in de sportzoeker

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: