Direct door naar content
#Wethe15: wereldwijde campagne voor meer inclusie afbeelding nieuwsbericht

#Wethe15: wereldwijde campagne voor meer inclusie

23 augustus 2021

Wereldwijd zijn er 1,2 miljard mensen met een beperking. Dat is 15% van de gehele wereldbevolking! Als je een beperking hebt ben je dus niet alleen. Jij zal ongetwijfeld ook wel eens ervaren dat je niet altijd hetzelfde wordt behandeld of dat je niet dezelfde kansen krijgt als iemand zonder beperking. De wereldwijde campagne #Wethe15 die tijdens de Paralympische Spelen in Tokio wordt gelanceerd wil daarom in de komende tien jaar voor grote veranderingen zorgen voor iedereen met een beperking.

De campagne #Wethe15 is een initiatief van het Internationaal Paralympisch Comité en de International Disability Alliancie, een koepelorganisiatie die zich inzet voor het verbeteren van rechten voor mensen met een beperking. Behalve deze twee kartrekkers zijn nog veel meer grote organisaties aangehaakt. Zo wordt het plan ook ondersteund door Special Olympics, Invictus Games Foundation en het Internationale commitee voor dovensport (ICSD).

Grote doelen voor 2030

Het is voor het eerst dat deze sportorganisaties de handen in een slaan voor een gezamenlijk doel: het stoppen van discriminatie van mensen met een beperking en het verbeteren van hun levens over de hele wereld. #Wethe15 wil de komende jaren tot aan 2030 mensen met een beperking in de spotlights zetten en aan de problemen op gebied van ongelijkheid en inactiviteit werken. Ze willen meer te weten komen over de drempels en vormen van discriminatie waar mensen met een beperking mee te maken krijgen.

Op die manier willen de organisaties die drempels weghalen en zorgen dat iedereen met een beperking tot zijn recht komt en actief kan zijn en vooral ook een zichtbaar onderdeel van een inclusieve samenleving kan worden.

Eén beweging

De laatste jaren worden, ook in Nederland, steeds meer kleine en grote initiatieven opgezet voor een inclusievere samenleving en de positie van mensen met een beperking. Maar #Wethe15 zou zomaar voor een echte wereldwijde verandering kunnen zorgen. Zeker doordat zoveel organisaties gezamenlijk achter een doel gaan staan maakt dit bijzonder. Het project wordt nu al omschreven als “de grootste wereldwijde mensenrechtenorganisatie voor mensen met een beperking”. De ambities zijn groot en volgens Andrew Parsons, voorzitter van de IPC, zeker ook haalbaar: “Doordat verschillende internationale organisaties en de 1,2 miljard mensen met een beperking achter één gedeelde beweging gaan staan, kunnen we een tastbaar en duurzaam verschil maken voor ’s werelds meest achtergestelde groep.”

Elk jaar een evenement

Niet alleen bij de Paralympics deze week, maar ook bij de Special Olympics, de Invictus Games en de Deaflympics zal #Wethe15 de komende jaren steeds terugkeren om de wereldwijd de aandacht te vestigen op mensen met een beperking. Tot aan 2030 zal er zo elk jaar een groot sportevenement om de wereld te helpen herinneren aan de ambities van #Wethe15.

Bij die campagne hoort natuurlijk ook een inspirerende video. Kijk maar:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: