Direct door naar content
Feestelijke finale Nationale Diabetes Challenge Waalwijk afbeelding nieuwsbericht

Feestelijke finale Nationale Diabetes Challenge Waalwijk

15 september 2021

Op zaterdag 25 september vindt de finale van de Nationale Diabetes Challenge Waalwijk plaats. Vanwege corona werd een streep gezet door een landelijke feestdag, maar Lilianne Kuijpers maakt er voor de Waalwijkse deelnemers toch een feestje van. Wie wil, is welkom om mee te doen.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) Waalwijk is voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd, dit jaar met de nodige aandacht voor coronaregels. Sinds de start in april wandelen deelnemers wekelijks in groepjes met elkaar, met het doel de gezondheid te verbeteren. “Na twintig weken zit de challenge er nu bijna op. De deelnemers zijn een stuk fitter en energieker. Bovendien hebben we genoten van veel gezelligheid”, aldus organisator Lilianne Kuijpers. “Als je elke week met een vaste groep wandelt, doe je fijne contacten op. Zeker in deze coronatijd is dat voor veel deelnemers heel waardevol. Veel deelnemers blijven daarom doorwandelen en maken onderling afspraken.”

Finaleweek: vier dagen wandelen

Volgende week is de laatste NDC-week van dit jaar. De deelnemers worden uitgedaagd om die week vier keer te wandelen: op dinsdag 21 september, woensdag 22 september, donderdag 23 september en op zaterdag 25 september. “We starten op 21, 22 en 23 september om 18.30 uur bij Zwembad Olympia. Op zaterdag 25 september verwachten we iedereen op 09.30 uur bij het zwembad. We maken er dan een klein feestje van, met muziek en attenties voor alle wandelaars. We hopen bovendien dat familie en vrienden van onze deelnemers in de laatste week zullen aansluiten. Want voor de deelnemers is het leuk als hun kinderen of kleinkinderen een keer meewandelen. Ook andere belangstellenden – bijvoorbeeld mensen die volgend jaar graag mee willen doen – zijn volgende week van harte welkom!”

‘Wandelen brengt veel’

De NDC is een initiatief van de landelijke Bas van de Goor Foundation (BvdGF). In 2017 besloot Lilianne Kuijpers, praktijkverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk in Waalwijk om de challenge in de gemeente Waalwijk te organiseren. In de afgelopen jaren groeide de NDC uit tot een mooi wandelevenement. Dit jaar breidde de NDC zelfs uit met wandelgroepen in Waspik en Sprang-Capelle. Corona zorgde er wel voor dat het aantal deelnemers dit jaar wat lager uitviel. Toch is Lilianne blij dat er bijna honderd wandelaars zijn die de volledige challenge behalen. “We hebben er extra veel moeite voor gedaan om kwetsbare mensen te bereiken. Zeker in de begintijd waren vooral ouderen en mensen met een chronische aandoening angstig om naar buiten te gaan en zich onder de mensen te begeven. Samen wandelen bracht hen veel in deze moeilijke tijd.”

Zorgprofessionals

In het voorjaar van 2022 zal de NDC Waalwijk opnieuw starten. Lilianne: “Ook mensen die geen diabetes hebben, zijn van harte welkom. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau. We bouwen de intensiteit en de afstand van de wandelingen langzaam op.” Meerdere Waalwijkse zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg zijn bij de NDC betrokken, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen. Daarnaast wordt de NDC Waalwijk ondersteund door Wandelsportvereniging Waalwijk ’82, Atletiekvereniging Waalwijk ’66, Stichting Parkpaviljoen, GO Waalwijk en het buurtsportcoachteam Waalwijk. Zij stellen accommodaties en materialen beschikbaar en staan de organisatie met raad en daad bij. Kijk voor meer informatie op www.nationalediabeteschallenge.nl/ndcwaalwijk.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: